Η πρώτη σύνοδος του ΝΑΤΟ μετά την έναρξη από την Τουρκία της στρατιωτικής επιχείρησής της εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια «δυνατή συζήτηση» αλλά «δεν τίθεται θέμα» για τη Συμμαχία να «χάσει» έναν στρατηγικό σύμμαχο ταπεινώνοντας τον με το να του απευθύνει κατηγορία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αρνείται να καταδικάσει την τουρκική επιχείρηση και επικύρωσε «τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της» που προέβαλε η Άγκυρα προκειμένου να τη δικαιολογήσει.
Αναγνωρίζει τις εντάσεις που προκλήθηκαν στο πλαίσιο της Συμμαχίας. «Οι διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους δημιουργούν προβλήματα. Είναι γι΄αυτό που έχουμε ανάγκη μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση και η σύνοδος των υπουργών Άμυνας σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες θα το επιτρέψει», εκτίμησε.
Οι συζητήσεις θα «είναι δυνατές», αλλά «δεν τίθεται θέμα να τσακωθούμε», σχολίασε υψηλόβαθμος διπλωμάτης. «Δεν υπάρχει θέμα να επιβάλουμε κυρώσεις στην Άγκυρα ή να αποκλείσουμε την Τουρκία, δεν υπάρχει διαδικασία γι΄αυτό», υπενθύμισε. «Δεν θέλουμε να χάσουμε την Τουρκία, γιατί είναι ένας στρατηγικός σύμμαχος», εξήγησε.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ επιβεβαίωσε την προσέγγιση αυτή. «Η Τουρκία πηγαίνει σε άσχημη κατεύθυνση σε πολλά θέματα» και «μας έχει βάλει σε μια τρομερή κατάσταση με την αδικαιολόγητη επιχείρησή της στη Συρία», είπε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες.
«Αλλά δεν πρόκειται να αρχίσουμε έναν πόλεμο με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε. «Πρέπει να εργαστούμε μαζί με την Τουρκία ώστε να ξαναγίνει ένας ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος», υποστήριξε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν που βλέπουν έναν «καλό σύμμαχο να στρέφεται στην τροχιά της Ρωσίας μάλλον παρά στην τροχιά του ΝΑΤΟ», παραδέχθηκε.
Η Άγκυρα πολλαπλασιάζει τις χειρονομίας δυσπιστίας απέναντι στη Συμμαχία. Έτσι, η Τουρκία αποφάσισε να αγοράσει από τη Ρωσία το αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων S-400 παρά τις διαμαρτυρίες των συμμάχων και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνήψε συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν προκειμένου να ελέγξει το τμήμα του εδάφους της Συρίας που κατέλαβε από τους Κούρδους στα σύνορα με την Τουρκία.
Η στάση αυτή εξόργισε τους εταίρους στο ΝΑΤΟ και η Άγκυρα δεν θα ξεφύγει από τις επικρίσεις. «Η αξιοπιστία του ΝΑΤΟ επιβάλλει ειλικρίνεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα» επέμεινε ο εκπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είναι πολύ επικριτική. «Εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με το γεγονός ότι η Τουρκία, ο εταίρος μας στο ΝΑΤΟ (…) προσάρτησε μια περιοχή παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ότι πληθυσμοί έχουν εκδιωχθεί και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πράγματα στην κατάσταση αυτή», είπε πριν από την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία ανάμεσα στους προέδρους Ερντογάν και Πούτιν αντιβαίνει στην ιδέα της να εγκαθιδρυθεί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μια ζώνη διεθνούς προστασίας στη βόρεια Συρία.
Θέλει «να δει αν ο σκοπός αυτός είναι υλοποιήσιμος», ανακοίνωσε. Αλλά η επίτευξη της πρότασής της τίθεται εν αμφιβόλω, επειδή προϋποθέτει την αποστολή στρατευμάτων, κάτι που η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί, εκτίμησαν πολλοί διπλωμάτες.
Ο Μαρκ Έσπερ εμφανίστηκε αόριστος για τη γερμανική πρόταση. «Δεν την έχω διαβάσει, ούτε έχω δει τις λεπτομέρειες», είπε.
«Δεν έχουμε κανένα έγγραφο», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής χώρας. “Το ΝΑΤΟ δεν είναι το πλαίσιο για να συζητηθεί, επειδή πρέπει να μιλήσει με τους Ρώσους”, προσέθεσε.
Εξάλλου η Γαλλία ζητεί μια σύνοδο υπουργών του συνασπισμού σήμερα και αύριο, στο περιθώριο της συνόδου των Βρυξελλών, επειδή η τουρκική επέμβαση θέτει σε κίνδυνο τη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που διεξάγει στη Συρία ένας διεθνής συνασπισμός που δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μέρος του οποίου αποτελεί η Τουρκία.
Όμως, η τουρκική επέμβαση στρέφεται εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που είναι σύμμαχοι του συνασπισμού επί του πεδίου.
Ο Μαρκ Έσπερ εμφανίστηκε και πάλι αόριστος για τις προθέσεις του. «Η δέσμευσή μας απέναντί τους (στους Κούρδους) δεν είναι να εγκαθιδρύσουν ένα αυτόνομο κράτος ή να τους υπερασπιστούμε εναντίον της Τουρκίας. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα», εξήγησε.
Οι Κούρδοι θετικά διακείμενοι στο γερμανικό σχέδιο υπό «διεθνή έλεγχο»
Οι Κούρδοι της Συρίας είναι θετικά διακείμενοι στο γερμανικό σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» υπό διεθνή έλεγχο στο βόρειο τμήμα της χώρας, επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).
«Υπάρχει ένα σχέδιο (…) που στοχεύει στην ανάπτυξη μιας διεθνούς δύναμης στη ζώνη ασφαλείας. Το διεκδικούμε και το αποδεχόμαστε» δήλωσε ο Μαζλούμ Άμπντι σε δημοσιογράφους στην πόλη Καμισλί (βορειοανατολική Συρία).
«Το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο των συζητήσεων και χρειάζεται τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ρωσίας» είπε ο Άμπντι, στις δυνάμεις του οποίου επικρατούν οι Κούρδοι μαχητές.
Το σχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στη Σύνοδο σε επίπεδο υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε πως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία συμφωνούν πως η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας δεν ανοίγει τον δρόμο για μια μακροπρόθεσμη λύση για τη βόρεια Συρία.
«Συμμεριζόμαστε όλοι μας μεγάλη ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή» σημείωσε η Γερμανίδα υπουργός στη συνάντηση που είχε με τους ομολόγους της στο ΝΑΤΟ.
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί και Γάλλοι συνάδελφοί της, ιδιαίτερα, συμφωνούν με αυτήν την άποψη ότι η συμφωνία που συνάφθηκε στο Σότσι «δεν προσφέρει μια μακροπρόθεσμη βάση για μια πολιτική λύση».
Αντιθέτως, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση που θα περιλαμβάνει τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε η Κραμπ-Καρενμπάουερ, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η διαδικασία θα πάρει χρόνο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μαας θα ταξιδέψει στην Τουρκία το Σάββατο στοχεύοντας να ασκήσει πιέσεις για μια διαρκή εκεχειρία στη βόρεια Συρία.
Ο Μάας ανακοίνωσε τα σχέδιά του σήμερα στο Βερολίνο. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η υπουργός Άμυνας για μια ζώνη ασφαλείας υπό τον ΟΗΕ στη βόρεια Συρία και με τη στήριξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων, ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός.
«Αυτό που είναι κλειδί, εντέλει, είναι το τι μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους διεθνείς εταίρους μας σχετικά με αυτήν την κατάσταση» είπε.
«Από αυτό εξαρτάται ποια σχέδια θα ακολουθήσουμε και ποια όχι».