Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του σήμερα ότι η ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι δεν ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.
Ο ορισμός αυτού που συνέβη χθες στην Αίγυπτο είναι σημαντικός, επειδή η ανατροπή με στρατιωτικό πραξικόπημα ενός εκλεγμένου ηγέτη θα προκαλούσε εν γένει οικονομικές κυρώσεις και μπορεί να είχε ως συνέπεια την διακοπή της ζωτικής σημασίας αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο.
“Η αμερικανική πλευρά αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας εταίρο για την Αίγυπτο και η ευημερία της Αιγύπτου είναι σημαντική γι’ αυτούς”, σημείωσε ο Αμρ, ο οποίος είχε δώσει την παραίτησή του στον Μόρσι την Τρίτη, αλλά παραμένει επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, τουλάχιστον μέχρι να διοριστεί μια νέα προσωρινή κυβέρνηση.
“Ελπίζω ότι θα κάνουν μια σωστή ανάγνωση της κατάστασης, ότι αυτό δεν αποτελεί κατά κανέναν τρόπο ένα πραξικόπημα. Αυτή ήταν στην πραγματικότητα η απόλυτη επιθυμία του λαού”, πρόσθεσε.
Ο Κέρι τον διαβεβαίωσε, σημείωσε επίσης ο Αμρ, ότι η Αίγυπτος αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας σύμμαχο, η σταθερότητα του οποίου είναι σημαντική. Επίσης τον ρώτησε σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο Αιγύπτιος υπουργός του απάντησε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα κατά του προέδρου Μόρσι και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Στην συνέντευξη αυτή που παραχώρησε από το γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο, ο Αμρ δήλωσε επίσης ότι ενημέρωσε πολλούς πρεσβευτές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και ότι μίλησε σήμερα τηλεφωνικώς με περισσότερους από δώδεκα υπουργούς Εξωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που τους είπε ήταν: “Σαφώς αυτό που συνέβη δεν ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Ξέρω ότι χθες το βράδυ και σήμερα ορισμένοι το λένε αυτό. Βεβαίως μπορώ να καταλάβω. Όμως αυτό που συνέβη σαφώς, σαφέστατα, δεν ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα”.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις της Κυριακής κατά του Μόρσι οδήγησαν στην ενέργεια αυτή, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτές έπεισαν τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν και να αναστείλουν το Σύνταγμα. Επισημαίνοντας επίσης ότι υπάρχει ένας οδικός χάρτης για την διεξαγωγή νέων εκλογών, ο Αμρ υπογράμμισε: “Δεν υπάρχει κανένας ρόλος, απολύτως κανένας πολιτικός ρόλος, για τον στρατό (…) Αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα”.
Την ώρα που ο πρόεδρος Μόρσι κρατείται και έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης εναντίον άλλων στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο Κέρι ρώτησε για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. “Ανησυχούσε, όπως είναι κατανοητό, για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα, καμία πράξη εκδίκησης, ότι κανείς δεν θα αντιμετωπιστεί εκτός του πλαισίου του νόμου. Η ιδέα είναι όλοι να μετάσχουν στην μεταβατική διαδικασία”, κατέληξε ο Αμρ.