Την ώρα που ο σάλος από όσα συνέβησαν στην πόλη Κουλιακάν του Μεξικού την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αρχές έπιασαν τον γιο του βαρώνου των ναρκωτικών Ελ Τσάπο αλλά αναγκάστηκαν να τον αφήσουν εν μέσω γενικής «σύρραξης» και ανταλλαγής πυρών με μέλη του καρτέλ, ο πρόεδρος της χώρας παίρνει μια ανάσα με τη μείωση του αριθμού των ανθρωποκτονιών για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Ενώ ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δέχεται έντονες επικρίσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον αγώνα εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες δείχνουν πως ο αριθμός των ανθρωποκτονιών στο Μεξικό μειώθηκε για τρίτο μήνα.
Ο Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση μετά το χάος που προκάλεσαν οι εκτελεστές ενός από τα καρτέλ των ναρκωτικών στη βορειοδυτική πόλη Κουλιακάν κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επιχείρησης για τη σύλληψη ενός από τους γιους του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.
Ο πρόεδρος υπεραμύνεται της πολιτικής του, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την αποκλιμάκωση της δράσης των δυνάμεων ασφαλείας και την έμφαση σε κοινωνικές πολιτικές για να μειωθούν οι ανθρωποκτονίες, και συνεχίζει να θεωρεί ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος παρότι το καρτέλ Σιναλόα έθεσε υπό τον έλεγχό του για κάποιες ώρες ολόκληρες συνοικίες της Κουλιακάν.
Τα στοιχεία για τις ανθρωποκτονίες αφήνουν να διαφανεί μια αχτίδα ελπίδας για τη στρατηγική του Ομπραδόρ, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Τον Σεπτέμβριο, οι μεξικανικές αρχές άρχισαν να διενεργούν 2.403 έρευνες για ανθρωποκτονίες, αριθμό μειωμένο κατά 7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος από τον Απρίλιο, κατά τα κυβερνητικά στοιχεία. Οι μήνες από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο ήταν οι πιο πολυαίμακτοι το 2018.,
Η ελπίδα της κυβέρνησης είναι πως η χώρα οδεύει σε ένα σημείο καμπής, αν και ο συνολικός αριθμός των ανθρωποκτονιών οδεύει πάντα να ξεπεράσει το περυσινό ιστορικό υψηλό (29.000).
Αλλά επικριτές της κυβέρνησης διατείνονται ότι η απόφαση των αρχών να αφήσουν ελεύθερο τον Οβίδιο Γκουσμάν εξαιτίας της δράσης των μελών της συμμορίας του ίσως ενθαρρύνει και άλλα καρτέλ να δρουν με ακόμη πιο αδίστακτο τρόπο όταν αναμετρώνται με κυβερνητικές δυνάμεις.
Τι έγινε στην Κουλιακάν και τι λέει ο Ομπραδόρ
Οι δυνάμεις ασφαλείας αρχικά συνέλαβαν, αλλά κατόπιν άφησαν ελεύθερο τον Οβίδιο Γκουσμάν, αφού περικυκλώθηκαν από sicarios, εκτελεστές του καρτέλ Σιναλόα, που εξαπέλυσαν επιθέσεις σε όλη την πόλη κατατρομοκρατώντας τους κατοίκους.
Κορυφαία στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας παραδέχθηκαν ότι οι χειρισμοί τους στην επιχείρηση ήταν λανθασμένοι αλλά ο Λόπες Ομπραδόρ επέμεινε πως η απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο γιος του «Ελ Τσάπο» για να σωθούν ζωές αθώων ήταν σωστή και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το χάος στην Κουλιακάν για να κλιμακώσει την «παράλογη εκστρατεία» της εναντίον της κυβέρνησής του.
Οι αρχές, τόνισε, οφείλουν να προστατεύουν τη ζωή «των πολιτών», αλλά σε κάθε περίπτωση «και των κακοποιών, που είναι επίσης ανθρώπινα όντα, και των στρατιωτικών». «Πάντα είχα μεγάλη πίστη στη σοφία του λαού, και ξέρω ότι οι περισσότεροι Μεξικανοί τάσσονται υπέρ της απόφασης της κυβέρνησης».
Τι λέει η κοινή γνώμη
Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα στην εφημερίδα Reforma υποδεικνύει ότι η κοινή γνώμη είναι διχασμένη όσον αφορά τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίστηκε την επιχείρηση. Το 49% διαφωνεί με την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο νεότερος Γκουσμάν, ενώ το 45% συμφωνεί. Μια δεύτερη έρευνα, του ινστιτούτου GCE, παρουσιάζει θεαματικά διαφορετική εικόνα, με τα ποσοστά στο 54% και το 34% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του GCE, το 63,5% του δείγματος θεωρεί ότι τα καρτέλ των ναρκωτικών έχουν μεγαλύτερη ισχύ από την κυβέρνηση, ενώ τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων κρίνουν ότι η απελευθέρωση του Οβίδιο Γκουσμάν θα ενθαρρύνει τις συμμορίες να κλιμακώσουν τη δράση τους.
Οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες στο πλαίσιο της έρευνας που δημοσίευσε η Reforma κρίνουν ότι από τα γεγονότα στην Κουλιακάν τα καρτέλ βγήκαν ισχυροποιημένα.
Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό από το 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυσσε τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξει τις συμμορίες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «υποσχέθηκε» να καταπολεμήσει την εμπορία όπλων που καταλήγουν στα καρτέλ μετά το χάος στην Κουλιακάν
Εντωμεταξύ, το υπουργείο Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη του Μεξικού ανακοίνωσε χθες ότι οι αρχές των ΗΠΑ υποσχέθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταπολεμήσουν τη διακίνηση όπλων προς νότον, μερικά εικοσιτετράωρα μετά το χάος που προκάλεσαν βαριά οπλισμένα μέλη ενός καρτέλ των ναρκωτικών στην βορειοδυτική πόλη Κουλιακάν.
«Οι αρχές των ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι η κυβέρνησή τους θα καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει την εμπορία όπλων και επανέλαβαν ότι είναι πρόθυμες να εργαστούν μαζί με αυτές του Μεξικού για την κατάρτιση κοινών σχεδίων δράσης» ανέφερε το υπουργείο.
(φωτογραφία αρχείου)