Οι εξελίξεις σε Κύπρο (οικονομικό επίπεδο), κατεχόμενα και Τουρκία (πολιτικό επίπεδο), καθώς και το θέμα που δημιουργήθηκε με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ και την πιθανότητα αποχώρησής του από τη θέση του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται να θέτουν «νέα εμπόδια» στις προσπάθειες-επιδιώξεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό μέσα στο φθινόπωρο.
Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ διπλωματική πηγή στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, παρά το γεγονός ότι υπάρχει δηλωμένο ενδιαφέρον από πλευράς ΟΗΕ, Ουάσιγκτον και Λονδίνου για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ακόμη και μέσα από Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (π.χ. η πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο), φαίνεται ότι η προοπτική αυτή προσκρούει σε «νέα δεδομένα».
Την ίδια όμως στιγμή, εκτιμάται ότι οι «νέες συνθήκες» σε Κύπρο, Τουρκία και ευρύτερα στην περιοχή, αποτελούν για τους διαμεσολαβητές δέλεαρ για ανάληψη πρωτοβουλιών στο Κυπριακό, συνδυάζοντας μια σειρά ζητημάτων που έχουν σχέση με την οικονομική κρίση, τους υδρογονάνθρακες και τις γεωπολιτικές αλλαγές.
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, θα επιδώσει στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την ερχόμενη εβδομάδα την έκθεσή του με την οποία θα προτείνει την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) για άλλους έξι μήνες. Στην έκθεση θα υπάρχει και αναφορά στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έκθεση θα κινείται μέσα στο πλαίσιο των «ίσων αποστάσεων». Επίσης, ενδέχεται να γίνεται αναφορά στο έγγραφο Ντάουνερ, που επιδόθηκε στις δυο πλευρές στο νησί και στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που έγιναν μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Έρογλου, την περίοδο 2008 με 2012.
Στα μέσα του τρέχοντος μηνός, η ειδική αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ, θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση επί του εδάφους, ενώ το σχετικό ψήφισμα θα εγκριθεί προς το τέλος Ιουλίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Βρετανία -παραδοσιακά ετοιμάζει το σχέδιο ψηφίσματος- έχει δώσει υποσχέσεις στην κυπριακή αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ ότι το σχέδιο ψηφίσματος δεν θα περιέχει εκπλήξεις και ούτε θα εγείρει νέα ζητήματα για την αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης. Ωστόσο, είναι πιθανό να προκύψει και πάλι θέμα από το Αζερμπαϊτζάν, που είχε τηρήσει αποχή κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, τον περασμένο Ιανουάριο.