Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ, πως ελπίζει ότι η εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους της Συρίας θα διαρκέσει.
«Ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νετανιάχου, χωρίς να εκφράσει άποψη για την ίδια τη συμφωνία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Είχαμε σημαντικές συνομιλίες για την ενίσχυση της συμμαχίας μας, για την περιοχή και για τις διάφορες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε μαζί και θέλω να σας ευχαριστήσω, καθώς και τον πρόεδρο (Ντόναλντ Τραμπ) για τη σταθερή υποστήριξή σας προς το Ισραήλ», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μάικ Πομπέο.
Ο Πομπέο από την πλευρά του δήλωσε ότι συζήτησαν για το Ιράν.
«Μιλήσαμε για όλες τις προσπάθειες που έχουμε αναπτύξει για να αντιμετωπίσουμε την απειλή εκ μέρους της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για την περιοχή και για τον κόσμο», δήλωσε.
Στο σπίτι του Νετανιάχου
Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να έχει στρέψει την προσοχή του στον συριακό βορά και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Η συνάντηση στην επίσημη κατοικία του Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε την επομένη της ανακοίνωσης από την Άγκυρα της διακοπής της επίθεσής της εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής και έπειτα από εννέα ημέρες φονικών μαχών.
Την εκεχειρία αυτή διαπραγματεύθηκε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς στην Άγκυρα, όπου μετέβη συνοδευόμενος από τον Πομπέο.
Οι Κούρδοι της Συρίας εγκαταλείφθηκαν από τους Αμερικανούς συμμάχους τους, οι οποίοι απομάκρυναν τις δυνάμεις τους από τον συριακό βορρά δύο ημέρες πριν από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο Ισραήλ, σύμμαχο κλειδί της Ουάσινγκτον, η αμερικανική αποχώρηση και η τουρκική επίθεση έχουν προκαλέσει ζωηρές ανησυχίες.
Ορισμένοι σχολιαστές αναρωτιούνται σχετικά με το ενδεχόμενο το εβραϊκό κράτος να εγκαταλειφθεί κι αυτό από τις ΗΠΑ και φοβούνται βραχυπρόθεσμα ότι το Ιράν, ο ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, θα συμπληρώσει το κενό που αφήνει η αμερικανική υποχώρηση και θα ενισχύσει τις θέσεις του στη Συρία, όπου υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Αντιμέτωποι με την επίθεση των τουρκικών δυνάμεων, οι Κούρδοι, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν, χάρη στη συριακή σύγκρουση, αυτονομία στο βόρειο και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κάλεσαν σε βοήθεια το συριακό καθεστώς, ο στρατός του οποίου αναπτύχθηκε στους μεθοριακούς τομείς.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διατηρεί εξάλλου τεταμένες σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένθερμο υποστηρικτή της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Ο Νετανιάχου φρόντισε να μην επικρίνει άμεσα τους Αμερικανούς υποστηρικτές του, όμως την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε «την εισβολή της Τουρκίας σε κουρδικές ζώνες στη Συρία».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης «εναντίον των εθνικών εκκαθαρίσεων σε βάρος των Κούρδων από την Τουρκία και τους Σύρους βοηθητικούς της».