Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν τους τρεις τελευταίους μήνες στο Ιράκ. Τα στοιχεία εγείρουν ανησυχίες για το ξέσπασμα μιας ανοιχτής σύγκρουσης στην χώρα αυτή, η οποία έχει παραλύσει λόγω της πολιτικής κρίσης.
Σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, συνολικά 761 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.771 τραυματίστηκαν στην χώρα μόνον τον Ιούνιο, με τους οποίους ανήλθε σε 2.518 ο συνολικός αριθμός των νεκρών τους τρεις τελευταίους μήνες.
Πάντως σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, οι νεκροί από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο ανέρχονταν σε 1.527 στην χώρα, δηλαδή ήταν περίπου οι διπλάσιοι από αυτούς των πρώτων τριών μηνών του έτους.
Η ιρακινή κυβέρνηση, οι υπολογισμοί της οποίας είναι σταθερά χαμηλότεροι από αυτούς του ΟΗΕ και του Γαλλικού Πρακτορείου, γνωστοποίησε ότι οι νεκροί τον Ιούνιο ανήλθαν σε 240.
Ο ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η πλειονότητα των θυμάτων των επιθέσεων που σημειώθηκαν τον Ιούνιο ήταν άμαχοι, ενώ σκοτώθηκαν επίσης 131 αστυνομικοί και 76 μέλη της ιρακινής ασφάλειας.
Η περιοχή που επλήγη περισσότερο ήταν η Βαγδάτη, όπου 258 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους εκατό στις επαρχίες Σαλαχουντίν, Ντιγιάλα, Νινεβέχ και Άνμπαρ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Οι επιθέσεις που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα είχαν στόχο πολλές διαφορετικές ομάδες στους κόλπους της ιρακινής κοινωνίας – κυβερνητικούς λειτουργούς και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας, σιίτες ή σουνίτες πιστούς, πολιτοφύλακες που πολεμούν κατά της Αλ Κάιντα και ανθρώπους που έπαιζαν ή παρακολουθούσαν ποδόσφαιρο.
Σήμερα οκτώ πρώην μέλη της σουνιτικής πολιτοφυλακής των Σάουα έχασαν την ζωή τους. Αυτοί απήχθησαν πριν από την αυγή από ενόπλους που φορούσαν στρατιωτικές στολές, οι οποίοι στην συνέχεια τους εκτέλεσαν και πέταξαν τις σορούς τους κοντά στην πόλη Ταρμίγια, η οποία βρίσκεται 25 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης. Εξάλλου μόνον την περασμένη εβδομάδα, εννέα μέλη των Σάουα, συμμαχία πολιτοφυλακών που έχουν ταχθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και μάχονται την Αλ Κάιντα από το 2006, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις.
Το Ιράκ συγκλονίζεται εδώ και μήνες από ένα σουνιτικό κίνημα αμφισβήτησης του σιίτη πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, από εντάσεις που έχουν προκληθεί ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και το ιρακινό Κουρδιστάν, όπως και από ένα πολιτικό αδιέξοδο που εμποδίζει την υιοθέτηση νόμων που είναι ουσιαστικής σημασίας για την καλή λειτουργία της χώρας.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αντάρτες «επιζητούν να προκαλέσουν έναν σημαντικό αριθμό θυμάτων, για να φέρουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, να προκαλέσουν απογοήτευση και ίσως να επιταχύνουν μια επάνοδο των πολιτοφυλακών », δήλωσε ο Τζον Ντρέικ, ειδικός της βρετανικής εταιρείας AKE Group.
«Η περίοδος αυτή έχει κάτι πολύ γνώριμο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες που κλιμακώθηκε το 2006-2007 και προκάλεσε το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.