Ο Νέλσον Μαντέλα περιέγραψε τον πόνο λέγοντας πως είναι σαν «να περνά μία σφαίρα μέσα από τις φλέβες» και φαίνεται πως η εμπειρία της περιτομής, στην οποία υποβάλλονται τα αγόρια της φυλής του, ήταν εξίσου οδυνηρή και για εκείνα.
Καλυμμένοι με κουβέρτες, οι νεαροί της φυλής Xhosa υποβάλλονται σε αυτή την πρακτική που θεωρείται βήμα προς την ενηλικίωση στη Νότιο Αφρική.
Η τελετή έγινε στην περιοχή Κούνου, κοντά στο σπίτι του 94χρονου πρώην προέδρου που παραμένει στο νοσοκομείο από τις 8 Ιουνίου.
Χιλιάδες έφηβοι της φυλής περνούν από το τελετουργικό αυτό κάθε χρόνο, περνώντας ένα μήνα μελέτης σε απομόνωση και κάνοντας τελικά την περιτομή με μία παραδοσιακή επέμβαση.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν τον τερματισμό αυτής της επικίνδυνης παράδοσης μετά το θάνατο 42 αγοριών σε διάστημα τριών εβδομάδων πέρσι.
Ακόμα 26 έφηβοι είχαν χάσει τη ζωή τους το 2011 ενώ την ίδια χρονιά πέντε αγόρια τραυματίστηκαν τόσο σοβαρά κατά την περιτομή που χρειάστηκε ακρωτηριασμός των γεννητικών τους οργάνων. Τριακόσια παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Sonke Gender Justice Network ζήτησε πέρσι να αναληφθεί δράση. «Γιατί επιτρέπουμε ορισμένες πρακτικές να στερούν το μέλλον των νεαρών αγοριών;», είχε δηλώσει εκπρόσωπός της.
Σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του Μαντέλα, ο ίδιος υποβλήθηκε σε περιτομή στα 16 του.
«Έπιασε το δέρμα μου, το τράβηξε μπροστά και με μία κίνηση κατέβασε τη λόγχη του. Ένιωσα σαν να πυροβολεί μέσα στις φλέβες μου», έγραψε.
«Ο πόνος ήταν τόσο μεγάλος που έκρυψα το σαγόνι μου στο στήθος μου. Πέρασαν κάποια δευτερόλεπτα και τότε φώναξα ‘’Ndiyindoda’ (Είμαι άνδρας)».
Μαζί με την περιτομή τα αγόρια υποβάλλονται σε σειρά δοκιμασιών επιβίωσης που κάποιες φορές περιλαμβάνουν την παραμονή, με ελαφριά ρούχα, στο κρύο του χειμώνα της Νοτίου Αφρικής. Τα πρόσωπά τους χρωματίζονται με κόκκινο ή άσπρο πηλό και τους δίνονται φυτικά αφεψήματα.