Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλήσει στην Τουρκία στρατιωτικό υλικό «το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί» στην επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, την οποία η Μαδρίτη καταδικάζει.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση «εκφράζει την καταδίκη της για τη στρατιωτική αυτή επιχείρηση και ζητεί από την Τουρκία να την τερματίσει», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
«Συντασσόμενη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία θα αρνηθεί νέες άδειες για εξαγωγές στρατιωτικού υλικού, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση στη Συρία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ ανακοίνωσε νωρίτερα παρόμοια αναστολή των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, τα οποία «θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν» σε αυτή την επιχείρηση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν ήδη πράξει το ίδιο.
Για τη Μαδρίτη, αυτή η επιχείρηση «έχει ολέθριες ανθρωπιστικές συνέπειες, αυξάνει τον ήδη μεγάλο αριθμό προσφύγων και εκτοπισμένων και αναβιώνει την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».
«Οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει να εξεταστούν και να επιλυθούν με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, όχι με στρατιωτική δράση», επιμένει η ισπανική κυβέρνηση.
Η Ισπανία διατηρεί από το 2014 μια συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στα σύνορα με τη Συρία, στο πλαίσιο μιας αποστολής του ΝΑΤΟ, για την προστασία του Τούρκου συμμάχου από τυχόν επιθέσεις προερχόμενες από τη Συρία.
Το Βερολίνο δεν αναμένει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής
Το Βερολίνο δεν αναμένει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη θα αποφασίσει οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), επικαλούμενο πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. καταδικάστηκε κατηγορηματικά η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στην Συρία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εμπάργκο στην πώληση εξοπλιστικών συστημάτων ή απειλή κυρώσεων, επισημαίνει το dpa και αναφέρει ότι στις συνομιλίες της Πέμπτης και της Παρασκευής οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ασχοληθούν με το θέμα της τουρκικής εισβολής και δεν θα πρέπει να αποκλείονται νέες αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν είναι προγραμματισμένες.
Η Σύνοδος Κορυφής θα ασχοληθεί ακόμη με την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό και τις προοπτικές της, ενώ, όπως τονίζει το dpa, η συζήτηση θα αφορά κυρίως το ενδεχόμενο διάθεσης νέων πόρων στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η γερμανική κυβέρνηση έχει πάντως επανειλημμένα ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού των δύο ζητημάτων, των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Συρία και της εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό.