Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του άσκησε πιέσεις, για να ερευνήσει την εμπλοκή του γιου του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ Μπάιντεν, σε έκνομες ενέργειες ως προέδρου της ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου Burisma.
«Δεν υπήρξε εκβιασμός. Δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της συζήτησής μας» δήλωσε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας ότι το Κίεβο έχει ξεκινήσει μια από κοινού έρευνα για την υπόθεση της ουκρανικής εταιρείας, όπως και ότι η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα με ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Ο Τραμπ δεν επιχείρησε να τον εκβιάσει ούτε κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε μαζί του τον Ιούλιο, ούτε κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος κατά την διάρκεια της μαραθώνιας συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα στο Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, σκοπός της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τραμπ ήταν η διοργάνωση της επόμενης συνάντησης. Επιπλέον ήθελε να αποδείξει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ουκρανία δεν είναι χώρα διεφθαρμένη και πως η νέα κυβέρνηση προτίθεται να καταπολεμήσει την διαφθορά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκίνησε την διαδικασία για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, με το επιχείρημα ότι χρησιμοποίησε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία για να ασκήσει πιέσεις στον Ζελένσκι ώστε να διερευνήσει την εμπλοκή του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του Αμερικανού πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 και ένας από τους βασικούς του αντιπάλους.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν γνώριζε ότι η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια είχε μπλοκαριστεί κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Αμερικανό πρόεδρο, και ότι αφού ενημερώθηκε αργότερα από τον δικό του υπουργό Άμυνας για το ζήτημα, το συζήτησε κατά την διάρκεια ξεχωριστής συνάντησης που είχε τον Σεπτέμβριο στην Πολωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.
Για την κρίση στην ανατολική Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στην κρίση στην Ανατολική Ουκρανία , δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει συνάντηση κορυφής των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) αν δεν υπάρξει αποχώρηση των στρατευμάτων από το Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία).
«Αν δεν υπάρξει αποχώρηση, δεν θα υπάρξει και το ‘σχήμα της Νορμανδίας’. Τελεία και παύλα. Τώρα αυτό εξαρτάται και από την δική μας πλευρά», δήλωσε ο Ζελένσκι επισημαίνοντας ότι αν στα σημεία από τα οποία προβλέπεται να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις, συνεχίζουν να καταφθάνουν και από τις δύο πλευρές διάφορα άτομα με σκοπό να παρεμποδίσουν την αποχώρηση, τότε δεν θα υπάρξει αποχώρηση των στρατευμάτων.
Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη εγκατάσταση ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης στο Ντονμπάς, είπε ότι το ζήτημα αυτό θα είναι αντικείμενο των συνομιλιών που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας», επαναλαμβάνοντας ότι η θέση του στο ζήτημα αυτό συνίσταται στο να εγκατασταθεί η ειρηνευτική δύναμη στα σύνορα της Ουκρανίας με την Ρωσία.
Το ζήτημα της Κριμαίας και η αντίδραση της Μόσχας
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφερόμενος στο ζήτημα της Κριμαίας, το οποίο χαρακτήρισε «περίπλοκη ιστορία», είπε ότι προτίθεται να το θέσει στην σύνοδο κορυφής του «σχήματος της Νορμανδίας», καθώς δεν βλέπει να υπάρχει άλλο πεδίο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να το συζητήσει.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που έσπευσε να δηλώσει, διά στόματος του Ρώσου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, ότι η πρόθεση του Ζελένσκι δεν είναι ρεαλιστική και ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα τη Κριμαίας, ούτε στο πλαίσιο του «σχήματος της Νορμανδίας» ούτε σε καμία άλλη συνάντηση καθώς το θέμα έχει κλείσει.
Ανοιχτό το θέμα της συνάντησης με τον Πούτιν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας κατ ιδίαν συνάντησης με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν η οποία ωστόσο είπε προς το παρόν δεν προγραμματίζεται.
«Προς το παρόν μιλάμε μόνο για μια συνάντηση στο πλαίσιο του ‘σχήματος της Νορμανδίας’… Πρέπει να κοιτάξουμε ο ένας στα τον άλλο στα μάτια, να κατανοήσουμε τι θέλει ο καθένας και ποιες ρεαλιστικές πρωτοβουλίες μπορούν να αναληφθούν, πότε και πώς μπορούμε να τελειώσουμε τον πόλεμο. Εμείς το θέλουμε πολύ. Εάν κι εσείς το επιθυμείτε, τότε ελάτε να συναντηθούμε. Μπορούμε να συναντηθούμε και στο πλαίσιο του ‘σχήματος της Νορμανδίας’ και σε μια απευθείας συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας».
Παράλληλα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει να επικοινωνεί απευθείας με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη φάση ανταλλαγής κρατουμένων.