Αγώνας για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αποδεσμευτούν τα απαραίτητα κεφάλαια για τον αγώνα κατά της μετάδοσης του AIDS από τις μητέρες στα παιδιά μέχρι το 2015, με τη στήριξη της Κάρλα Μπρούνι, συζύγου του Γάλλου προέδρου.

Πρόκειται για την εκστρατεία «Γεννημένος χωρίς HIV», για την οποία έχουν συγκεντρωθεί 700.000 υπογραφές, που θα κατατεθούν στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνάντηση για την χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Ταμείου κατά του AIDS.

Το 2009 το 53% των εγκύων που ήταν φορείς του ιού υποβλήθηκαν σε θεραπείες με αντιρετροϊκά φάρμακα ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο έμβρυο. Το Παγκόσμιο Ταμείο κατά του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης του αγώνα εναντίον των ασθενειών αυτών. Μεγαλύτερος δωρητής είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία.

Αύριο συνεδριάζουν υπό την προεδρία του Μπαν Κι-μουν στη Νέα Υόρκη τα κράτη δωρητές για να συζητήσουν τη συνεισφορά τους στο Ταμείο για τα επόμενα τρία χρόνια (2011-2013).

Το Ταμείο χρειάζεται περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προγραμμάτων του, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι δεσμεύσεις των κρατών δωρητών είναι μάλλον απίθανο να φτάσουν αυτό το επίπεδο.