Διπλωματικά τηλεγραφήματα που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks φαίνεται ότι τεκμηριώνουν τις καταγγελίες ενός δικαστή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ΤΡΙΥ), βάσει των οποίων οι πιέσεις που είχε ασκήσει η Ουάσιγκτον οδήγησαν στην απαλλαγή πολλών κατηγορουμένων, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Ινφορματσιόν της Δανίας.
Η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναζητούσε στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς του Δανού δικαστή του διεθνούς αυτού οργάνου της Χάγης Φρέντερικ Χάρχοφ, ο οποίος κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο του ΔΠΔ Θίοντορ Μέρον ότι άσκησε αναρμοδίως πιέσεις στους συναδέλφους του προκειμένου να απαλλαγούν Σέρβοι και Κροάτες κατηγορούμενοι αξιωματικοί.
Ο Χάρχοφ προέβη στην καταγγελία σε μια επιστολή που απέστειλε σε 56 συναδέλφους του, η οποία είχε δημοσιευθεί στην επίσης δανική εφημερίδα ΒΤ την περασμένη Πέμπτη.
Στην επιστολή του, ο Χάρχοφ αναφέρεται σε ορισμένες ηχηρές απαλλαγές, από το φθινόπωρο του 2012 και κατόπιν, οι οποίες υπαγορεύθηκαν από μία ερμηνεία βάσει της οποίας οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί δεν μπορούν απαραιτήτως να θεωρούνται ένοχοι για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τους άμεσα υφιστάμενούς τους. Μάλιστα, η επιστολή υπαινισσόταν πως «η στρατιωτική αφρόκρεμα στις πιο διακεκριμένες χώρες (όπως οι ΗΠΑ, ή το Ισραήλ)» ενδεχομένως ευνόησαν αυτήν την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου.
Σε διπλωματικό τηλεγράφημα του Ιουλίου του 2003, που αναδίφησε η Ινφορματσιόν και στο οποίο περιγράφεται η συνάντηση ανάμεσα στον Μέρον και τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Χάγη, ο δικαστής ζητεί από την κυβέρνησή του να υψώσει το ανάστημά της ενάντια στην ανανέωση της θητείας της Ελβετής εισαγγελέως του ΔΠΔ Κάρλας ντελ Πόντε, την οποία περιγράφει ως «μία προσωπικότητα που κυρίως επιζητεί τη δημοσιότητα κι ενδιαφέρεται προ πάντων για την εντύπωση που θα αφήσει».
Σε άλλο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Χάγη, του Νοεμβρίου του 2003, ο Μέρον περιγράφεται ως «εξέχων υπερασπιστής των προσπαθειών των ΗΠΑ μέσα στο διεθνές δικαστήριο».
Η Ινφορματσιόν επικαλείται τη γνώμη έτερου νομικού συμβούλου του ΔΠΔ, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομασθεί, σύμφωνα με την οποία ο Μέρον πόρρω απέχει από το να μπορεί να χαρακτηριστεί αμερόληπτος κι ανεξάρτητος δικαστής.
«Η γενικότερη αντίληψη μεταξύ των παλαιών συναδέλφων μου ήταν ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου λαμβάνει εντολές από την αμερικανική κυβέρνηση. Και τα έγγραφα του WikiLeaks δεν συνηγορούν υπέρ του», προσέθεσε η ίδια πηγή.