Η τουρκική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα επέμβει ο στρατός ώστε να εμποδίσει την πραγματοποίηση διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και σε όλη την Τουρκία, όπως δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.
«Κατά πρώτον, ο αστυνομικός δεν είναι πλανόδιος πωλητής, αλλά μέλος των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί θα κάνουν χρήση όλων των μέσων που τους επιτρέπει ο νόμος», δήλωσε ο Αρίντς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber. «Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ακόμη και οι ένοπλες τουρκικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις με την άδεια των κυβερνητών» των επαρχιών, πρόσθεσε.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, δύο ισχυρά συνδικάτα στην Τουρκία έχουν καλέσει σε γενική απεργία σε ένδειξη υποστήριξης στο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, η οποία μετά την επίδειξη της λαϊκής ισχύος του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, προειδοποίησε ότι θα καταστείλει τις πορείες τους.
Μετά την βίαιη απομάκρυνσή τους από το προπύργιό τους στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές που ζητούν εδώ και δύο εβδομάδες την παραίτηση του Ερντογάν έχουν πλέον τη στήριξη της Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων Τουρκίας (DISK) και της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK).
Όπως έκαναν ήδη στις 5 Ιουνίου τα δύο αυτά αριστερά συνδικάτα, στα οποία έχουν συμπαραταχθεί τρία συνδικάτα των γιατρών, των οδοντιάτρων και των μηχανικών, προγραμματίζουν από τις 16:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) χιλιάδες μέλη τους να κατεβούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να πραγματοποιήσουν πορεία στην πλατεία Ταξίμ, γεγονός που εγείρει φόβους για νέα βίαια επεισόδια.
Οι δυνάμεις της τάξης έχουν αποκλείσει την πλατεία Ταξίμ, μετά την εκκένωσή της ύστερα από την επιχείρηση καταστολής της τουρκικής αστυνομίας το Σάββατο το βράδυ.
Την ίδια ώρα στην Άγκυρα, δυνάμεις καταστολής έχοντας θέσει σε ετοιμότητα αντλίες νερού προειδοποίησαν σήμερα περί τους 1.000 εργαζόμενους μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων να σταματήσουν να μπλοκάρουν μια μεγάλη λεωφόρο στο κέντρο της πρωτεύουσας, διαφορετικά θα επέμβουν, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι εργάτες προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν πορεία στην κεντρική συνοικία Κιζιλάι υψώνοντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα, στο πλαίσιο της πανεθνικής γενικής απεργίας που οργανώνουν εργατικά συνδικάτα για την υποστήριξη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.
«Εσείς που είστε στους δρόμους πρέπει να σταματήσετε να μπλοκάρετε τους δρόμους. Μην προκαλείτε. Η αστυνομία θα κάνει χρήση βίας», προειδοποίησαν από τα μεγάφωνα αξιωματικοί της αστυνομίας ενώ πολλές αντλίες νερού έχουν τοποθετηθεί σε μικρή απόσταση.
Παράλληλα η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε σήμερα «υπερβολικά σκληρή» την επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL που αναμένεται να προβληθεί απόψε.
«Υπήρξαν φοβερές εικόνες, στις οποίες είδαμε έναν πολύ σκληρό τρόπο καταστολής, κατά τη γνώμη μου», είπε η Μέρκελ, καλώντας εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης.
«Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Τουρκία δεν συνάδει, κατά τη γνώμη μου, με την αντίληψή μας για την ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν και την ελευθερία της γνώμης παρότι αυτές είναι ουσιώδεις αρχές μιας ανεπτυγμένης κοινωνίας», είπε η Μέρκελ, εκφράζοντας την ευχή η αντιπολίτευση να «έχει έναν χώρο όπου θα εκφράζει τις απόψεις της στους κόλπους της Τουρκίας, η οποία εισέρχεται στον 21ο αιώνα» καθώς και να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση.
Η Μέρκελ δεν απάντησε σαφώς στην ερώτηση αν όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Ιταλία, η υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο «παρακολουθεί προσωπικά» το θέμα του ιταλού φωτογράφου που συνελήφθη χθες στην Κωνσταντινούπολη μαζί με εκατοντάδες διαδηλωτές, αναφέρει σήμερα ανακοίνωση του υπουργείου της.
«Η υπουργός ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις που αφορούν την περίπτωση του 28χρονου φωτογράφου Ντανιέλε Στεφανίνι που συνελήφθη», μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη συνοικία Μπαϊραμπασά της Κωνσταντινούπολης και τις πρώτες βοήθειες που έλαβε από έναν δικηγόρο ο οποίος τον μετέφερε στο νοσοκομείο.
Ο φωτογράφος που κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, θα καταθέσει σήμερα στις τουρκικές αρχές και από χθες βράδυ δέχεται τη βοήθεια δύο υπαλλήλων του ιταλικού προξενείου και ενός διερμηνέα.
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, «η κατάσταση της υγείας του φωτογράφου, ο οποίος υποβάλλεται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, δεν προκαλεί ανησυχία».
Η Τουρκία συγκλονίζεται από τις 31 Μαΐου από μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Ερντογάν. Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό του συνδικάτου των τούρκων γιατρών, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περί τους 7.500 έχουν τραυματιστεί από τις 31 Μαΐου.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Today’s Zaman δείχνει ότι οι Τούρκοι στην πλειοψηφία τους είναι αντίθετοι στην υλοποίηση του οικιστικού σχεδίου για το πάρκο Γκεζί, το οποίο αποτελεί την αιτία των πρωτοφανών διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, ενώ καταγγέλλουν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης.
Το 62,2% των ερωτηθέντων θέλει να διατηρηθεί το πάρκο ως χώρος πρασίνου, ενώ το 23,3% υποστηρίζει την ανακατασκευή στον χώρο αυτό ενός παμπάλαιου οθωμανικού στρατώνα στον οποίο θα προβλέπεται να κατασκευαστεί εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Metropoll.
Το 49,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αυταρχική, ενώ το 36% θεωρεί ότι αυτή εκδημοκρατίζεται. Το 14,1% αρνήθηκε να απαντήσει, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 2.818 ατόμων σε όλη τη χώρα από τις 3 έως τις 12 Ιουνίου.
Το 54,4% πιστεύει ότι η κυβέρνηση επεμβαίνει περισσότερο στον τρόπο ζωής των πολιτών, το 40,4% απορρίπτει την εκδοχή αυτή, προσθέτει η ισλαμοσυντηρητική εφημερίδα που πρόσκειται στην αδελφότητα του θρησκευτικού ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, επικριτή του Ερντογάν.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν θα επικρατούσε αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή, με 35,3% των προθέσεων ψήφου, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα λάμβανε 22,7%.
Η εφημερίδα δεν δημοσιεύει συγκριτικά στοιχεία για την εξέλιξη των προθέσεων ψήφου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, το ΑΚΡ είχε επικρατήσει λαμβάνοντας ποσοστό σχεδόν 50%.