Στην περιφέρεια Ζερς στη νοτιοδυτική Γαλλία, εγκαταστάθηκαν από το 2008 μέχρι σήμερα περίπου 450 νέοι και μάλλον… ασυνήθιστοι κάτοικοι.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ασυνήθιστοι υπό την έννοια ότι δεν είναι οι παραδοσιακοί κάτοικοι της περιοχής αυτής των Νότιων Πυρηναίων, που αποτελείται από 435 χωριά και στο μεγαλύτερο μέρος της είναι αγροτική.
Οι νέοι αυτοί και οι οικογένειές τους είναι «παιδιά» των γαλλικών πόλεων, που φέρουν μια περίεργη «προσωνυμία»,«Solos».
Στην ουσία πρόκειται για ένα αρκτικόλεξο, που ορίζει τους τηλε-εργαζόμενους ή με άλλα λόγια, ανθρώπους που εγκατέστησαν τα γραφεία τους στην περιοχή και δουλεύουν σε όλη τη Γαλλία από το σπίτι τους, στον καθαρό αέρα της Ζερς, τονώνοντας τις μικρές αγροτικές κοινότητες, καθώς πρόκειται για άτομα με υψηλές δεξιότητες στους τομείς της πληροφορικής και επικοινωνιών και των επιχειρηματιών υπηρεσιών.
Η αύξηση του πληθυσμού της Ζερς είχε και έμμεσα οφέλη: επέτρεψε να διατηρηθούν εν ζωή παραδοσιακές υποδομές των χωριών, όπως ταχυδρομεία και παιδικοί σταθμοί, που κινδύνευαν να κλείσουν λόγω μετατόπισης πληθυσμού προς τα αστικά κέντρα, ενώ οδήγησε στην ανακαίνιση παλιών κατοικιών, την ανακατασκευή δρόμων, την ανάπτυξη υποδομών διαδικτύου και την προσέλκυση τουρισμού. Κι όλα αυτά, σε μόλις πέντε χρόνια και χάρη στην καλή συνεργασία ιδιωτικού τομέα και τοπικών αρχών!
Πώς λειτούργησε το SOHO-SOLO
Πώς λειτούργησε; Τα 52 συμμετέχοντα χωριά, που δημιούργησαν επιτροπές υποδοχής των τηλε-εργαζόμενων, βοήθησαν (σε συνεργασία με φορείς όπως το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Ζερς) τους «Solos» να βρουν σπίτι και τους στήριξαν στο να επιλύσουν επί τόπου νομικά, οικονομικά και φορολογικά ζητήματα, σχετικά με την έναρξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Σήμερα, οι 296 «Solos», που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή με τις οικογένειές τους, χρησιμοποιούν ένα ενδοδίκτυο (Intranet) για να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ενώ έχουν αναπτύξει υποδομή οκτώ τηλε-κέντρων, εξοπλισμένων με γρήγορο Ίντερνετ (Για περισσότερες πληροφορίες: www.soho-solo-gers.com).
Την καλή αυτή πρακτική, που φέρει το όνομα «Μικρό Γραφείο- Κατ’ οίκον Γραφείο» ή αλλιώς Small Office-Ηome Office (SOHO-SOLO), παρουσίασε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο εκπρόσωπος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Ζερς Μισέλ Ντεμπόρ (Michel Debord), στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησης των εταίρων του έργου «Philoxenia plus», που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφρειακής Ανάπτυξης και ενικούς πόρους, μέσω του προγράμματος MED.
«Philoxenia Plus»
Το έργο SOHO-SOLO χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Interreg IIIB, ενώ πάνω στις βάσεις που έθεσε, θα «χτίσει» περισσότερα και το σχέδιο «Philoxenia Plus», που ξεκινά τώρα σε έξι χώρες του μεσογειακού αγροτικού χώρου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Ο επικεφαλής των αναπτυξιακών προγραμμάτων του MED Νούνο Κασιμίρο Βαζ Σίλβα (Nuno-Casimiro Vaz Silva), επεσήμανε ότι από το πρόδρομο σχέδιο του «Philoxenia Plus», το «Philoxenia», υποστηρίχθηκαν συνολικά 144 projects σε όλη τη Μεσόγειο και το βασικό όφελος ήταν ότι ήρθαν κοντά και συνεργάστηκαν μεταξύ τους τόσο ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, όσο και αστικοί και αγροτικοί πληθυσμοί.
Ο πρόεδρος και διαχειριστής της ΤΟΠ.ΑΠ (Τοπική Απασχολησιμότητα, εταίρος του προγράμματος) Άλκης Καλλιαντζίδης παρουσίασε το πρόδρομο σχέδιο «Philoxenia», στο πλαίσιο του οποίου ωφελήθηκαν (από την έναρξή του, τον Απρίλιο του 2009, μέχρι την ολοκλήρωσή του, τον Μάρτιο του 2012) συνολικά 90 άτομα (τα 18 στην Ελλάδα), τα οποία εγκαταστάθηκαν σε έξι περιοχές του μεσογειακού αγροτικού χώρου (στη χώρα μας στους δήμους Σιντικής και Ηράκλειας Σερρών) δημιουργώντας μη αγροτικές επιχειρήσεις.
Το πρόδρομο έργο «Philoxenia», που «έτρεξε» σε έξι χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Σλοβενία), ήταν τόσο επιτυχές, ώστε αποφασίστηκε η συνέχισή του, με το σχέδιο «Philoxenia Plus» («Φιλοξενίας Συνέχεια»). Το νέο σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 941.000 ευρώ (συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και εθνικούς πόρους, με 727.750 και 213.250 ευρώ αντίστοιχα), έχει επίσης διάρκεια 18 μηνών.
Ο στόχος του νέου σχεδίου δεν είναι τόσο ποσοτικός, όπως στο πρώτο, αλλά πιο πολύ ποιοτικός. Συγκεκριμένα, στόχος είναι να βοηθήσει, ώστε πρακτικές που ενθαρρύνουν την υποδοχή αστικών πληθυσμών στην ύπαιθρο του μεσογειακού χώρου, να ενσωματωθούν μονίμως στις περιφερειακές πολιτικές των κρατών της περιοχής.
Στη σημερινή εκδήλωση έδωσε το «παρών» μια από τις ωφεληθείσες του «Philoxenia», η νεαρή αρχιτέκτων Γεωργία Κουφίδου, η οποία έχοντας λάβει από το σχέδιο χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού γραφείου στα Ανω Πορόια Σερρών, αλλά και για τη διαφήμιση – προβολή της επιχείρησής της στους κατοίκους, ξεκίνησε να ανακαινίζει μακεδονίτικα σπίτια στην περιοχή.