Απόλυτη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα της χώρας του εξέφρασε ένας από τους γιους του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, έναν χρόνο μετά την άγρια δολοφονία του πατέρα του.
Ο Κασόγκι, που κάποτε ήταν προσκείμενος στο σαουδαραβικό καθεστώς προτού γίνει σφοδρός επικριτής του, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου 2018 στη διάρκεια μιας επιχείρησης που διεξήγαγαν πράκτορες που είχε στείλει το Ριάντ. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η σορός του.
Το Ριάντ, αφού αρχικά αρνήθηκε τον φόνο, παρουσίασε πολλές αντικρουόμενες εκδοχές για το περιστατικό και πλέον υποστηρίζει ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε σε μια επιχείρηση που δεν είχε την έγκριση των αρχών από «ανεξέλεγκτους» πράκτορες που πλέον δικάζονται στη Σαουδική Αραβία.
Σε ανάρτησή του στο Twitter o Σάλαχ Κασόγκι, που ζει στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στο δικαστικό σύστημα της χώρας, ενώ καταφέρθηκε εναντίον όσων, όπως λέει, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την υπόθεση. «Πέρασε ένας χρόνος από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μου πατέρα. Στη διάρκεια αυτού του χρόνου αντίπαλοι και εχθροί στη Δύση και την Ανατολή προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν την υπόθεση για να πλήξουν τη χώρα μου και τους ηγέτες της» έγραψε. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα του βασιλείου και στην ικανότητά του να αποδίδει δικαιοσύνη (και να τιμωρεί) όσους ευθύνονται για αυτό το φρικτό έγκλημα».
Η εφημερίδα Washington Post είχε γράψει τον Απρίλιο ότι τα παιδιά του Κασόγκι, περιλαμβανομένου του Σάλαχ, είχαν λάβει σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τις σαουδαραβικές αρχές αλλά και πολλές χιλιάδες δολάρια μηνιαίως. Η οικογένεια του δημοσιογράφου διέψευσε τις πληροφορίες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Τον Δεκέμβριο του 2018 η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε ομόφωνα απόφαση με την οποία απέδιδε την ευθύνη για τη δολοφονία Κασόγκι στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η CIA εκτιμά ότι τη δολοφονία ζήτησε ο ίδιος ο πρίγκιπας.
Εξάλλου τον προηγούμενο Ιούνιο η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να ξεκινήσει έρευνα για τις ευθύνες του μπιν Σαλμάν στην υπόθεση.