Διέξοδο στο βαλτωμένο τοπίο του Brexit, με τον χρόνο να πιέζει, θα αναζητήσουν αύριο στη συνάντησή τους ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και ο υπουργός της Βρετανίας αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, υπάρχει ακόμα μακρύς δρόμος μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία για το «διαζύγιο» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Νωρίτερα σήμερα ο Μπαρνιέ δήλωσε σε δημοσιογράφους: «Συνεχίζουμε να είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε πάνω στην όποια νέα νόμιμη και λειτουργική πρόταση. Ακόμα περιμένουμε γι’ αυτό».

Ο Μπαρνιέ αρνήθηκε να σχολιάσει την κλιμακούμενη πολιτική κρίση στη Βρετανία, όπου χθες υπήρξε εκ νέου σύγκληση του Κοινοβουλίου μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προχώρησε παράνομα σε αναστολή των εργασιών του. Ο Τζόνσον δεσμεύεται να οδηγήσει τη χώρα του εκτός της ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου -με ή χωρίς συμφωνία.

Η Βρετανία υπέβαλε το τέταρτο τεχνικού χαρακτήρα έγγραφό της στην ΕΕ αυτή την εβδομάδα προκειμένου να δώσει λεπτομέρειες αναφορικά με τη διευθέτηση των συνόρων μετά το Brexit, όπως δήλωσαν διπλωματικές πηγές στο Reuters, καθώς το Λονδίνο προσπαθεί να αντικαταστήσει στη συμφωνία διαζυγίου το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.