Η Αυστρία ετοιμάζεται για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, με το κόμμα των Ελευθέρων να αφήνει για λίγο στην άκρη την περίπτωση του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οριστικός αποκλεισμός του πρώην αντικαγκελάριου και πρώην αρχηγού του εθνικιστικού κόμματος αναμένεται να γίνει με την ολοκλήρωση των εκλογών.

Οι αποκαλύψεις για τη δράση του Στράχε, που έφεραν στο φως της δημοσιότητας την «υπόθεση Ίμπιζα», αποτελούν «ασήκωτο βαρίδι» στη μάχη για τη δεύτερη θέση, με την ηγεσία του κόμματος να προσπαθεί να διατηρήσει το κλίμα ενότητας.

Ο διάδοχος του Στράχε στην αρχηγία των Ελευθέρων, Νόρμπερτ Χόφερ, χαρακτηρίζει τις αποκαλύψεις «επίθεση κατά όλης της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, την Αυστρία».

Επιπλέον, ο Χόφερ ισχυρίζεται πως εδώ και πάνω από πέντε χρόνια οι κύκλοι αυτοί επιδιώκουν «να επιφέρουν βαριά ζημία ή ακόμη και να καταστρέψουν το Κόμμα των Ελευθέρων», ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους ψηφοφόρους «να μην πέσουν στην παγίδα των καταστροφέων της κοινωνίας μας που επιδιώκουν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ταυτόχρονα, ο Χόφερ υπόσχεται ότι θα γίνει πλήρης διερεύνηση των κατηγοριών και σε περίπτωση επιβεβαίωσης τους θα υπάρξουν οι ανάλογες συνέπειες, που ωστόσο ο ίδιος δεν τις κατονομάζει στην έκκληση του προς τους ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, οι οποίες φαίνεται να προέρχονται από τον πρώην συνοδό ασφαλείας και προσωπικό οδηγό του, ο οποίος στο μεταξύ έχει συλληφθεί, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φέρεται ως αρχηγός των Ελευθέρων και κατόπιν ως αντικαγκελάριος (μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019), να έκανε χρήση τεράστιων ποσών χρημάτων (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου κ.α.) του κόμματος μέσω δύο ειδικών λογαριασμών του, για την κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων, δικών του και της συζύγου του.

Ενόψει ενός ενδεχόμενου οριστικού αποκλεισμού του από το Κόμμα των Ελευθέρων, πληροφορίες φέρουν τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να ανακοινώνει, μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο και στην πόλη της Βιέννης, τον Οκτώβριο του 2020, με δικό του υπό ίδρυση νέο κόμμα, εάν απορριφθεί η — μάλλον απίθανη — υποψηφιότητά του στη Βιέννη ως επικεφαλής των Ελευθέρων.

Με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί έρευνα σε βάρος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ήδη από τις 20 Μαΐου, τρεις ημέρες έπειτα από την δημοσιοποίηση του βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, με τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για διαφθορά και πολιτική συναλλαγή.

Η δημοσιοποίηση του βίντεο είχε προκαλέσει την παραίτηση του Στράχε από όλα τα αξιώματα του και κατόπιν τη διάλυση της συγκυβέρνησης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 29 Σεπτεμβρίου, στις οποίες οδηγεί την Αυστρία η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε στις αρχές Ιουνίου υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, την πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην αυστριακή ιστορία.

Εξαιτίας του «σκανδαλώδους βίντεο» που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχεν είχε αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαίου την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων, οικονομικά και επικοινωνιακά με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Kronen Zeitung.

Κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του, στις 18 Μαΐου, μπροστά στις κάμερες και ενώπιον εκατομμυρίων τηλεθεατών, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε χρησιμοποιήσει μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να «εξηγήσει» την «καταστροφική» εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, το οποίο φέρεται να διαρκεί επτά ώρες, αλλά μέχρι τώρα έχει δημοσιοποιηθεί μόνον ένα μικρό μέρος του.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος είχε εκτοξεύσει κατηγορίες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς προς διάφορες κατευθύνσεις για «διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του και για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών», αν και παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε «ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη».