Η βία στο Ιράκ στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 500 ανθρώπους στο Ιράκ το Μάιο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς οι αρχές της χώρας δυσκολεύονται να ανακόψουν το κύμα βίας που εγείρει φόβους για μια νέα σύρραξη θρησκευτικού χαρακτήρα.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στο μεταξύ, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ κάλεσε τους Ιρακινούς ηγέτες να ενωθούν για να διευθετήσουν την πολιτική κρίση η οποία διαιωνίζεται και σχετίζεται με την αδυναμία των δυνάμεων ασφαλείας να κάμψουν τη βία.
Από την 1η ως την 27η Μαΐου τουλάχιστον 503 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.273 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στο Ιράκ, πράγμα που σημαίνει ότι ο μήνας αυτός είναι ο πιο αιματηρός εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο από πληροφορίες και ανακοινώσεις πηγών των υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών υγείας της χώρας.
Τον Απρίλιο, ο απολογισμός των νεκρών είχε ήδη ξεπεράσει τους 400, γεγονός το οποίο σημαίνει πως ο αριθμός των θυμάτων τον Απρίλιο και τον Μάιο πλησιάζει τους σχεδόν 1.000.
Τη Δευτέρα οι επιθέσεις που σημειώθηκαν στο Ιράκ, ιδίως σε σιιτικές συνοικίες της Βαγδάτης, είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 58 άνθρωποι και να τραυματιστούν 187 ακόμη, σύμφωνα με αξιωματούχους.
«Καλώ άλλη μια φορά όλους τους Ιρακινούς ηγέτες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους αμάχους. Είναι δική τους ευθύνη να τερματιστεί η αιματοχυσία τώρα», τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, ο Μάρτιν Κόμπλερ, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα.
«Επαφίεται στους πολιτικούς ηγέτες να αναλάβουν άμεσα δράση και να εμπλακούν σε διάλογο για να αρθεί το αδιέξοδο και να μην επιτρέψουν στους τρομοκράτες να εκμεταλλεύονται τις πολιτικές τους διαφορές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με διάφορες πολιτικές διενέξεις, οι οποίες ιδίως αφορούν τη νομή της εξουσίας και των εδαφών.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ιράκ «καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο το κύμα επιθέσεων» στη χώρα, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Η έξαρση της βίας που γνωρίζει η χώρα από την αρχή του έτους, συνδέεται με διάφορες θρησκευτικού χαρακτήρα εντάσεις. Η σουνιτική μειονότητα έχει πραγματοποιήσει σειρά κινητοποιήσεων καταγγέλλοντας την περιθωριοποίησή της από την κυβέρνηση, της οποίας ηγούνται σιίτες.