Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αριστεροί αντάρτες των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), έφθασαν την Κυριακή σε συμφωνία «κλειδί», σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγροτική γη, κάνοντας σαφώς ,ένα σημαντικό βήμα προόδου προς την ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τον τερματισμό του μακροχρόνιου πολέμου.
Η συμφωνία προβλέπει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και την παροχή γης στους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές. Αυτό είναι εξάλλου ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που οδήγησε αρχικά στη δημιουργία των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας, το 1964 ως κομμουνιστικό αγροτικό κίνημα μεταρρύθμισης και κατόπιν στην έναρξη της εξέγερσης κατά της κεντρικής κυβέρνησης .
Η αγροτική μεταρρύθμιση είναι η πρώτη από τις πέντε βασικές παραμέτρους που πρέπει να επιτευχθούν, για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία ειρήνης αλλά σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές θεωρείται ένα θετικό σημάδι για την επιτυχία των ευρύτερων συνομιλιών.
Πάντως ο επικεφαλής διαπραγματευτής της κυβερνητικής πλευράς, Ουμπέρτο ντε λα Κάλε υπενθύμισε ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ εάν και εφόσον επιτευχθεί συνολική ειρήνη. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα», είπε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί «πόση γη» θα πρέπει να δοθεί σε ακτήμονες ή σε κατοίκους αγροτικών περιοχών. Σύμφωνα με τον ντε λα Κάλε, θα υπάρξει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκατάστασης και παραχώρησης εδαφών στους φτωχούς της υπαίθρου, αλλά ταυτόχρονα, οι ιδιώτες γαιοκτήμονες δεν θα χάσουν την περιουσία τους. «Νομικά οι γαιοκτήμονες δεν έχουν τίποτα να φοβούνται», ανέφερε.
Τη συμφωνία χαιρέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, όπου ένας εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπάν Κι- μουν την αποκάλεσε «σημαντικό επίτευγμα και σημαντικό βήμα προς τα εμπρός». Πάντως παρά την συμφωνία στη αγροτική μεταρρύθμιση και την παροχή γης στους ακτήμονες, πολλά εμπόδια παραμένουν για την συνολική επίτευξη συμφωνίας, όπως είναι το επόμενο θέμα της «ημερήσιας διάταξης» η πολιτική συμμετοχή της FARC.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες ξεκίνησαν επίσημα στα μέσα Οκτωβρίου του 2012 στο Όσλο, και συνεχίστηκαν στην Αβάνα στα μέσα Νοεμβρίου του ίδιου έτους . Η κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος ελπίζει να ολοκληρώσει τις συνομιλίες μέχρι το τέλος του έτους.