Ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης συνεδριάζει από σήμερα και για τρεις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη για να συζητηθεί η συμμετοχή του σε μια ενδεχόμενη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη, την αποκαλούμενη «Γενεύη 2», και να αποφασιστεί αν οι εκπρόσωποί του θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με αντιπροσώπους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η συνάντηση ξεκίνησε με μια ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί εντός της Συρίας, όπου το καθεστώς έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον του Κουσέιρ, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας στα δυτικά της χώρας. Ένας εκπρόσωπος του Συνασπισμού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι θα ακολουθήσει ψηφοφορία για την ένταξη νέων μελών στο κυριότερο όργανο της συριακής αντιπολίτευσης.
Όμως η συζήτηση που αναμένεται να συνεχιστεί ως και το Σάββατο είναι αυτή που αφορά τη συμμετοχή ή όχι του Συνασπισμού σε διαπραγματεύσεις με το καθεστώς του Άσαντ προκειμένου να βρεθεί μια πολιτική λύση στην κρίση.
Η ιδέα για τη διεξαγωγή της αποκαλούμενης «Γενεύης 2» προωθείται από τις ΗΠΑ και τη Μόσχα. Οι Δυτικοί και οι Άραβες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν εντείνει τις πιέσεις τους στο Συνασπισμό ώστε να δεχτεί να στείλει εκπροσώπους του στη διεθνή σύνοδο. Πολλά μέλη του Συνασπισμού ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις.
«Δεν γνωρίζουμε ποιες χώρες θα συμμετέχουν, ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη, τι θα προταθεί, ποιος θα είναι ο τελικός στόχος», σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού Χάλεντ Σάλεχ. «Για να μπορέσουμε να πάρουμε μια οριστική πολιτική απόφαση για τη συμμετοχή μας χρειαζόμαστε ακόμη (να μάθουμε) πολλές λεπτομέρειες», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα ωστόσο ο Σάλεχ επανέλαβε την πάγια θέση της αντιπολίτευσης, ότι «η μεταβατική περίοδος πρέπει να ξεκινήσει με την αποχώρηση του Άσαντ και των στυλοβατών του καθεστώτος του».
Έντεκα χώρες που στηρίζουν την αντιπολίτευση, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, επιχείρησαν να καθησυχάσουν το Συνασπισμό για το ζήτημα αυτό υπογραμμίζοντας κατά τη σύνοδο των Φίλων της Συρίας που διεξήχθη στο Αμάν την Τετάρτη ότι «ο Μπασάρ αλ Ασαντ, το καθεστώς του και οι οικείοι του που έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα δεν μπορούν να έχουν κανένα ρόλο στο μέλλον της Συρίας».
Τα μέλη του Συνασπισμού φοβούνται επίσης ότι οι αντάρτες που μάχονται εντός της χώρας ενδέχεται να τους εγκαταλείψουν εάν υιοθετήσουν μια διαλλακτική θέση απέναντι στο καθεστώς της Δαμασκού. «Κατά πόσο οι επαναστατημένοι θα δέχονταν να διαπραγματευτεί ο Συνασπισμός χωρίς να έχει εκπληρωθεί ο όρος (αποχώρησης του Άσαντ); Πιστεύω ότι θα έστρεφαν εντελώς την πλάτη στους πολιτικούς», εξήγησε ένα μέλος του Συνασπισμού, ο Σαμίρ Νάσαρ.
Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται επίσης η εκλογή ενός νέου προέδρου του Συνασπισμού, μετά την παραίτηση του Άχμεντ Μόαζ αλ Χατίμπ, τον Μάρτιο. Ο νέος ηγέτης θα πρέπει «να είναι ικανός να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα φάση” κατά την οποία “το καθεστώς γίνεται πιο επιθετικό, χρησιμοποιεί συχνότερα χημικά όπλα και διαπράττει απεχθείς σφαγές», είπε ο Σάλεχ.
Τα μέλη του Συνασπισμού θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν το 11μελές υπουργικό συμβούλιο που θα τους παρουσιάσει ο Χάσαν Χίτο, ο πρωθυπουργός που εξελέγη τον περασμένο Μάρτιο από την αντιπολίτευση για να αναλάβει τη διοίκηση των εδαφών που ελέγχονται από τους αντάρτες.