Σε δέκα ανεβάζει τους νεκρούς από τη βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ νεότερος απολογισμός ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 42. Την ευθύνη για το χτύπημα ανέλαβαν οι Ταλιμπάν ενώ καταστράφηκαν αυτοκίνητα και καταστήματα στην περιοχή, κοντά στα κεντρικά γραφεία της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή, η οποία σημειώνεται την ώρα που μεταξύ αυτών και Αμερικανών αξιωματούχων διεξάγονται διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία που αφορά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια από την πλευρά των Ταλιμπάν.
Εικόνες από βίντεο και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αυτοκίνητα και μικρά καταστήματα να έχουν καταστραφεί από την έκρηξη που σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου σε δρόμο κοντά στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ. Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή.
Η έκρηξη προκλήθηκε από ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά μίνιμπας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Νάσρατ Ραχίμι, όπως μετέδωσε το dpa. Ωστόσο, το Reuters κάνει λόγο για επίθεση καμικάζι και επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι στέκονταν ή διέσχιζαν τον δρόμο αυτόν κοντά στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ και την πρεσβεία των ΗΠΑ.
Ένας από αυτούς, ο Μπεσμέλαχ Αχμάντι, δήλωσε ότι τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη και ότι αναζήτησε καταφύγιο σε ένα κατάστημα.
«Έσπασαν τα τζάμια του αυτοκινήτου μου και κάποιοι έτρεξαν να με βγάλουν από αυτό» δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.
Πριν από λίγες μέρες, την Δευτέρα, τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό που σημειώθηκε κατά κτιριακού συγκροτήματος, που χρησιμοποιούν διεθνείς οργανώσεις στην Καμπούλ, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη και πάλι οι Ταλιμπάν.
Ο πλέον υψηλόβαθμος διαπραγματευτής για την ειρήνη στο Αφγανιστάν, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν στο σχέδιο μιας συμφωνίας πλαίσιο, βάσει της οποίας τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από πέντε στρατιωτικές βάσεις στο Αφγανιστάν εντός 135 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας.
Στο Αφγανιστάν στρατοπεδεύουν περίπου 14.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, σε διάφορες βάσεις στη χώρα.
Ο Χαλιλζάντ αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους του Αφγανιστάν και του ΝΑΤΟ για να τους ενημερώσει για τις λεπτομέρειες του σχεδίου της συμφωνίας, το οποίο θα πρέπει εξάλλου να εγκριθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προτού καταστεί δυνατή η υπογραφή του.
Ο Χαλιλζάντ, ο βετεράνος αφγανοαμερικανός διπλωμάτης, ενημέρωσε για τις λεπτομέρειες του σχεδίου συμφωνίας τον Αφγανό πρόεδρο Άσραφ Γάνι και ζήτησε την άποψή του πριν από την οριστικοποίηση της συμφωνίας αυτής, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει την πιο μακροχρόνια στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο εξωτερικό.
Ωστόσο η κυβέρνηση του Γάνι ζητεί διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ για το σχέδιο συμφωνίας.