Η ρυθμιστική αρχή του ενεργειακού τομέα στην Ισπανία CNE κατηγόρησε τρεις μεγάλες εταιρείες ότι υιοθέτησαν εναρμονισμένες πρακτικές και αύξησαν τις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια σε μα προσπάθεια να προστατεύσουν την κερδοφορία τους, εν μέσω μιας περιόδου απότομης πτώσης της ζήτησης λόγω της βαθιάς ύφεσης της ισπανικής οικονομίας.

Η κατηγορία περί χειραγώγησης των τιμών που διατύπωσε η CNE δεν σχετίζεται με την έρευνα που κίνησε αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βάρος μεγάλων επιχειρήσεων του τομέα της ενέργειας επίσης για αθέμιτες πρακτικές στον καθορισμό των τιμών.

Στο μηνιαίο ενημερωτικό της δελτίο η CNE αναφέρει ότι η Repsol, η BP και η Cepsa αύξησαν τα περιθώρια κέρδους τους κατά μέσον όρο 31% στις πωλήσεις βενζίνης και 13% για το πετρέλαιο ντίζελ, παρά το ότι η ζήτηση υποχώρησε κατά 10,5% και 8,9% αντίστοιχα.

Οι τρεις εταιρείες δεν σχολίασαν την τοποθέτηση αυτή κι η Ισπανική Ένωση Εταιρειών Πετρελαϊκών Προϊόντων, στην οποία είναι όλες μέλη, επίσης απέφυγε να σχολιάσει τα στοιχεία που δημοσίευσε η CNE.

Η ρυθμιστική αρχή ανέφερε ότι οι τιμές που χρέωναν οι τρεις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις είναι κατά πολύ υψηλότερες από εκείνες οι οποίες αναγράφονταν σε ανεξάρτητα πρατήρια, απόρροια της στρατηγικής τους για τον καθορισμό της τιμής των καυσίμων.

Σύμφωνα με την CNE, οι τιμές των καυσίμων στην Ισπανία προ φόρων είναι 3,2 λεπτά του ευρώ υψηλότερες το λίτρο από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά λόγω της χαμηλής φορολογίας η τιμή για τον καταναλωτή είναι κατώτερη από ό,τι σε άλλα κράτη-μέλη, κατά 9,4 λεπτά του ευρώ σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Εάν τα περιθώρια κέρδους ήταν χαμηλότερα η ισπανική κυβέρνηση θα είχε μεγαλύτερα περιθώρια να αυξήσει τη φορολογία στα καύσιμα στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, επισήμαναν αναλυτές.