Δεκαεννέα οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν τις συριακές αρχές να αποφυλακίσουν και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί σε βάρος ενός ακτιβιστή, του Μάζεν Νταρουίς, και δύο φίλων του που πρόκειται να δικαστούν για τρομοκρατία.

Ο Νταρουίς, ο Χουσέιν Γάριρ και ο Χάνι Ζαϊτάνι, καθώς και δύο άλλοι ειρηνικοί ακτιβιστές που έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, θα προσαχθούν στις 19 Μαΐου σε δικαστήριο που εξετάζει υποθέσεις τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία και Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «διώκονται για τρομοκρατία λόγω του ειρηνικού αγώνα τους για την ελευθερία της έκφρασης».

«Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να διώκει ακτιβιστές με βάση μια αντιτρομοκρατική νομοθεσία που είναι σκοπίμως αόριστη και καταχρηστική», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις. Επισημαίνουν επίσης ότι οι κατηγορούμενοι δεν θα έπρεπε να δικαστούν από το αντιτρομοκρατικό δικαστήριο διότι το όργανο αυτό «δεν προσφέρει εγγυήσεις για μια δίκαιη δίκη με βάση τα διεθνή πρότυπα».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πέντε άνδρες διώκονται για «δημοσιοποίηση τρομοκρατικών πράξεων» με βάση το άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος επικυρώθηκε από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ το 2012. Εάν κριθούν ένοχοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε κάθειρξη 15 ετών.

Οι Νταρουίς, Γάριρ και Ζαϊτάνι είναι μέλη του Συριακού Κέντρου Μέσων Ενημέρωσης και Ελευθερίας της Έκφρασης, όπως και οι δύο συγκατηγορούμενοί τους.

Οι τρεις πρώτοι είναι προφυλακισμένοι εδώ και έναν χρόνο και, σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην κρατουμένων, έχουν υποστεί βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της κράτησής τους.