Το τουρκικό κοινοβούλιο αρχίζει από σήμερα να συζητά ένα επίμαχο νομοσχέδιο που προβλέπει νέα περιοριστικά μέτρα για το αλκοόλ, όπως την απαγόρευση κάθε διαφήμισης για τα αλκοολούχα ποτά.
Το μέτρο αυτό στοχεύει, σύμφωνα με τους εμπνευστές του, τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην προστασία των παιδιών από τις βλαπτικές συνέπειες του αλκοόλ.
Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος ενός πακέτου διαφόρων θεμάτων νομοθετικού περιεχομένου, θα συζητηθεί αρχικά σε επιτροπή πριν τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια. Το κείμενο, ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους που υποστηρίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους, οι οποίοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι θέλει να συνεχίσει την ισλαμοποίηση της τουρκικής κοινωνίας παρεμβαίνοντας σε ιδιωτικά χωράφια.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την απαγόρευση στις ποτοποιίες να είναι χορηγοί διαφόρων εκδηλώσεων, τον περιορισμό των σημείων πώλησης και κατανάλωσης αλκοόλ και την υποχρέωση επικόλλησης ετικετών στα ποτά που να υπενθυμίζουν την βλαπτικότητα του αλκοόλ στην υγεία.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας θρησκευόμενος μουσουλμάνος που δεν πίνει ούτε καπνίζει, ανακήρυξε πολύ πρόσφατα το αϊράν (ξινόγαλα), εθνικό ποτό των Τούρκων.
Πρόσφατα πάλι, οι εθνικές αερογραμμές Turkish Airlines κατήργησαν το αλκοόλ στις εσωτερικές πτήσεις. Η Τουρκία, δομημένη στις αρχές ενός κοσμικού χαρακτήρα κράτους, κατοικείται κατά 99% από μουσουλάνους. Το Ισλάμ απαγορεύει την κατανάλωση αλκοόλ.
Μέτρα που περιορίζουν σε τοπικό επίπεδο την κατανάλωση αλκοόλ και η επιβολή υψηλότερης φορολόγησης στα αλκοολούχα ποτά, αποτελούν συχνά λόγους αντιπαράθεσης. Παρότι το κυβερνών κόμμα αντιμετωπίζει με αυστηρότητα την κατανάλωση αλκοόλ, οι Τούρκοι δεν έχουν ροπή προς το αλκοόλ. Σύμφωνα με στοιχεία του εθνικού ινστιτούτου TurkStat, το 85% των Τούρκων δεν πίνει.