Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη σύγκρουση στη Συρία θα πρέπει να ξεκινήσει με την αποχώρηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε σήμερα η συριακή αντιπολίτευση, απορρίπτοντας εμμέσως το αμερικανορωσικό αίτημα για διάλογο με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
«Ο εθνικός συνασπισμός χαιρετίζει τις διεθνείς προσπάθειες που έχουν ως αίτημα μια πολιτική λύση, η οποία θα κάνει πραγματικότητα τις προσδοκίες του συριακού λαού για ένα δημοκρατικό κράτος, όμως αυτή μπορεί να ξεκινήσει μόνον με την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και του καθεστώτος του», σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπολίτευσης.
Η αντίδραση αυτή επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην αμερικανορωσική πρωτοβουλία, η οποία στηρίζεται στην συμφωνία της Γενεύης που συνήφθη στις 20 Ιουνίου του 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Αυτή προβλέπει μια μετάβαση στην Συρία, αλλά δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με τον πρόεδρο Άσαντ.
Η συριακή αντιπολίτευση επιμένει εδώ και καιρό ότι ο Άσαντ πρέπει να φύγει από την εξουσία προτού ξεκινήσει οποιοσδήποτε διάλογος με στόχο μια πολιτική ρύθμιση.
Αντιθέτως οι συριακές αρχές δηλώνουν ότι η τύχη του Σύρου προέδρου θα αποφασιστεί στις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2014.
Η Ρωσία, σύμμαχος των συριακών αρχών, και οι ΗΠΑ, οι οποίες ζητούσαν μέχρι στιγμής και αυτές μια αποχώρηση του Άσαντ, συμφώνησαν χθες στην Μόσχα να παροτρύνουν τις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση να βρουν μια πολιτική λύση στη σύγκρουση και να ενθαρρύνουν τη διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης για την Συρία.
Την ίδια ώρα δημοσιογράφοι του γαλλικού πρακτορείου διαπίστωσαν ότι ξαναλειτούργησε σήμερα το Ίντερνετ σε πολλές περιοχές της Συρίας, μετά τη διακοπή του από χθες το βράδυ. Επίσης επαναλειτούργησαν και οι τηλεφωνικές συνδέσεις ανάμεσα στις συριακές περιοχές.
Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana είχε μεταδώσει χθες ότι υπήρχε μια βλάβη του καλωδίου οπτικών ινών, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι γίνονται προσπάθειες για επανασύνδεση στο Διαδίκτυο το ταχύτερο δυνατό.
Σύροι μαχητές, οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο για να μεταφέρουν στον υπόλοιπο κόσμο τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη χώρα τους, κατηγόρησαν τις αρχές ότι αυτές ευθύνονται για αυτήν την διακοπή.
Τον Δεκέμβριο του 2012, οι συριακές αρχές είχαν διακόψει την λειτουργία του Ίντερνετ για τρεις ημέρες.
(Φωτογραφία αρχείου)