Στην αποτυχία της Ευρώπης να διαχειριστεί θέματα μετανάστευσης στέκονται οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις που πραγματοποιούν επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, με αφορμή το γεγονός ότι το Ocean Viking περιμένει για 13η ημέρα λιμάνι να αποβιβάσει τους 356 επιβαίνοντες σε αυτό. Μάλιστα, επισημαίνουν πως η Ιταλία αγνοεί τις εκκλήσεις τους να επιτρέψει στο πλοίο τους να ελλιμενιστεί.
Το νορβηγικής σημαίας σκάφος, στο οποίο συνεχίζεται η «Οδύσσεια» για τους ανθρώπους που έχει διασώσει, έχει ήδη λάβει αρνητική απάντηση από τη Μάλτα, ενώ δεν έχει λάβει απάντηση στα δύο αιτήματά που έχει υποβάλει προς τις ιταλικές Aρχές.
Το πλοίο μεταφέρει κυρίως Αφρικανούς από το Σουδάν, τους οποίους διέσωσε από τη Μεσόγειο σε τέσσερις διαφορετικές επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους είναι περισσότεροι από 100 ανήλικοι εκ των οποίων οι 90 ασυνόδευτοι, επεσήμαναν οι Γιατροί Xωρίς Σύνορα (MSF). Τρία παιδιά είναι κάτω των 5 ετών…
Το Ocean Viking, το οποίο έχουν ναυλώσει οι MSF μαζί με την γαλλική ΜΚΟ «Μεσόγειος SOS» φαίνεται ότι θα προκαλέσει νέα αντιπαράθεση στην Ιταλία, όπου μόλις πριν από δύο μέρες αποβιβάστηκαν οι περίπου 100 μετανάστες που μετέφερε ένα άλλο πλοίο, το Open Arms, αφού παρέμειναν στη θάλασσα επί τρεις εβδομάδες.
«Είναι ντροπή!», σχολίασε ο Τζέι Μπέργκερ συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλώντας μέσω δορυφορικού τηλεφώνου από το Ocean Viking, το οποίο βρίσκεται στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λινόζα.
«Το να αφήνουν τους μετανάστες στα πλοία που τους έχουν διασώσει επί εβδομάδες μέχρι η κρίση να γίνει έκτακτη ανάγκη έχει γίνει ο κανόνας», πρόσθεσε, για να καταγγείλει στη συνέχεια: «Δεν προσπαθούμε να εισέλθουμε με τη βία στα ιταλικά ή τα μαλτέζικα χωρικά ύδατα. Αναμένουμε λύση, αλλά παίρνει πολύ χρόνο».
Το πλοίο έστειλε αίτημα στις ιταλικές αρχές να ελλιμενιστεί στις 9 και τις 12 Αυγούστου, επεσήμαναν οι ΜΚΟ.
Μειώνονται οι προμήθειες πάνω στο σκάφος
Στο Ocean Viking οι προμήθειες έχουν αρχίσει να τελειώνουν και το πλήρωμα έχει θέσει περιορισμούς στα ντους που μπορούν να κάνουν οι μετανάστες, προκειμένου να εξοικονομηθεί νερό, δήλωσε ο διευθυντής επιχειρήσεων της «Μεσόγειος SOS», Φρεντερίκ Πενάρ.
«Ένα πλοίο διασώσεων είναι σαν ασθενοφόρο. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μεταφέρονται (με αυτό), όχι να ζουν εκεί», τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Και πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι που μεταφέρει το Ocean Viking θα μπορέσουν να αντέξουν αναμονή αντίστοιχη με αυτή του Open Arms, δηλαδή μία ακόμη εβδομάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδείξουν περισσότερη «αλληλεγγύη» και να δεχθούν να πάρουν τους μετανάστες που βρίσκονται στο Ocean Viking.
Κανένα λιμάνι εκτός από την Τρίπολη δεν έχει δεχθεί το πλοίο, επεσήμαναν οι ΜΚΟ. Ωστόσο, θεωρούν αυτό της Λιβύης είναι μη ασφαλές και φοβούνται ότι οι επιβαίνοντες θα βρεθούν σε κέντρα κράτησης όπου οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κανόνας, αν επιστρέψουν στην εμπόλεμη χώρα.
Ο Λούκα Πιγκότσι, ένας γιατρός που βρίσκεται στο Ocean Viking, εξήγησε ότι η κατάσταση της υγείας των μεταναστών στο πλοίο είναι καλή. Όμω,ς εξέφρασε ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ψυχολογική τους κατάσταση οι βιαιότητες που υπέστησαν όταν προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα τους.
Κανένα πλοίο διάσωσης στη Μεσόγειο
Από τότε που το Ocean Viking παραμένει εγκλωβισμένο μεταξύ της Μάλτας και της Ιταλίας, η περιοχή της Μεσογείου όπου γίνονται τα περισσότερα ναυάγια με μετανάστες παραμένει αφύλακτη.
Στην περιοχή εξακολουθεί να δρα μόνο το λιμενικό της Λιβύης, ο φόβος των μεταναστών, καθώς στέλνει συστηματικά τους διασωθέντες σε κέντρα κράτησης στη χώρα.
Χθες, ο Σαμ Τέρνερ, επικεφαλής της αποστολής των MSF στη Λιβύη, επέκρινε την παρατεταμένη απουσία ανθρωπιστικών πλοίων στη Μεσόγειο. Όπως σημείωσε, «όχι μόνο αυτοί οι άνθρωποι εξακολουθούν να υποφέρουν από ένα παρατεταμένο ταξίδι στη θάλασσα, αλλά άλλοι θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν επειδή μας εμποδίζουν να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις διάσωσης».
Στη συνέχεια, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις του λιμενικού της Λιβύης, υπογράμμισε ότι «περίπου τα μισά πλοιάρια που αναχωρούν, χάνονται στη θάλασσα, κάτι που σημαίνει πως εκατοντάδες άνθρωποι χάνονται χωρίς να αφήνουν ίχνη».