Την επιστροφή της πολιτικής σταθερότητας στην Ιταλία χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τις συνομιλίες που είχε με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Ενρίκο Λέτα, κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ρώμη πολύ σύντομα θα διαγραφεί από τον κατάλογο των «αμαρτωλών του χρέους».
«Η πολιτική σταθερότητα επέστρεψε στην Ιταλία», είπε ο Μπαρόζο, χαρακτηρίζοντάς την «ζωτικής σημασίας προϋπόθεση για την υιοθέτηση και την εφαρμογή των σωστών πολιτικών που θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει από τις σημερινές δυσκολίες».
Ο Μπαρόζο σημείωσε ότι ο Λέτα έχει υποσχεθεί να τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσε ο προκάτοχός του, Μάριο Μόντι, στο πλαίσιο του ιταλικού προγράμματος σταθερότητας και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ιταλία θα διατηρήσει το έλλειμμά της κάτω από το 3%, χρηματοδοτώντας νέα αναπτυξιακά μέτρα με «αξιόπιστο» τρόπο.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι η Ιταλία θα μπορέσει να βγει από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Όμως φυσικά αυτό τώρα εξαρτάται από την παρουσίαση των σχεδίων της νέας ιταλικής κυβέρνησης», είπε.
Ο ιταλός πρωθυπουργός από την πλευρά του είπε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για να επιτύχει αυτό το «θετικό αποτέλεσμα» αλλά ταυτόχρονα «θα περιμένει τις επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Ο Μπαρόζο επαίνεσε τη δέσμευση του Λέτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει τη Ιταλία σε αυτήν. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η βαθιά αίσθηση ευθύνης και η ικανότητά του ως γεφυροποιού θα επιτρέψουν στην κυβέρνησή του να εργαστεί αποτελεσματικά για τον ιταλικό λαό, για τις ελπίδες και το μέλλον του», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η Ιταλία ακολουθεί φιλόδοξους στόχους όμως θα πρέπει να συνεχίσει «να εφαρμόζει ευρείες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ενώ ταυτόχρονα θα μειώνει περαιτέρω το έλλειμμα και το χρέος της.
Ο Λέτα από την πλευρά του κάλεσε τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ να δώσουν ένα σημάδι στους Ευρωπαίους πολίτες όσον αφορά «την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της ελπίδας», τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «όχι του χρόνου» αλλά πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου. «Οι Ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να δουν την Ευρώπη να δίνει θετικές απαντήσεις, όχι αρνητικές», κατέληξε.