Υψηλόβαθμος κούρδος πολιτικός αξιωματούχος εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την αμερικανο-τουρκική συμφωνία που έχει στόχο να δημιουργηθεί ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων για τη βόρεια Συρία, εκτιμώντας πάντως ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν αόριστες.
«Η συμφωνία αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας προσέγγισης, όμως εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Αλντάρ Χαλίλ στο Γαλλικό Πρακτορείο, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ΄.
«Θα αξιολογήσουμε τη συμφωνία με βάση τις λεπτομέρειες και τα γεγονότα και όχι τους μεγάλους τίτλους», πρόσθεσε ο Χαλίλ.
Η Τουρκία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν χθες, Τετάρτη, να δημιουργήσουν ένα «κέντρο κοινών επιχειρήσεων» για να συντονίσουν τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, ένα μέτρο που έχει στόχο να προλάβει μια σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και κουρδικών δυνάμεων.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, η οποία επιδιώκει να αποφύγει μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που ελέγχει ζώνες της βόρειας Συρίας.
Οι YPG είναι η σπονδυλική στήλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός συνασπισμού κούρδων και αράβων μαχητών τον οποίο στήριξαν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η Άγκυρα καταγγέλλει τις σχέσεις ανάμεσα στις YPG και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει από το 1984 στην Τουρκία ένα αιματηρό αντάρτικο, και εκφράζει φόβους ότι η δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής ζώνης στα σύνορά της θα ενισχύσει τις αυτονομιστικές διεκδικήσεις στο έδαφός της.
Σύμφωνα με δύο ανακοινώσεις, που δημοσιοποιήθηκαν χωριστά από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, οι δύο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν «γρήγορα» «ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων στην Τουρκία για να συντονίσει και να διαχειριστεί τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας».
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εξακολουθεί να επιμένει στην εξάλειψη της παρουσίας μας», παρά την τελευταία συμφωνία, υπογράμμισε ο Χαλίλ εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.