Με απαγχονισμό εκτελέστηκαν σήμερα στην Ιαπωνία οι θανατοποινίτες Κατσούτζι Χαμασάκι, 64 ετών και Γιοσιχίντε Μιγιάγκι, 56 ετών.
Και οι δύο ήταν μέλη των Γιακούζας, των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και εκτελέστηκαν γιατί σκότωσαν δύο μέλη μιας αντίπαλης συμμορίας στο Τόκιο το 2005.
Οι εκτελέσεις αυτές αυξάνουν σε πέντε τον αριθμό των βαρυποινιτών που τιμωρήθηκαν με την εσχάτη των ποινών, μετά την άνοδο στην εξουσία της συντηρητικής κυβέρνησης του Σίνζο Άμπε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ακόμη 134 θανατοποινίτες περιμένουν τη σειρά τους στα κελιά τους στην Ιαπωνία.
Η Διεθνής Αμνηστία Ιαπωνίας «καταδίκασε απερίφραστα» τις πέντε εκτελέσεις.
Οι πρώτες έγιναν στις 21 Φεβρουαρίου όταν τρεις άνδρες εκτελέστηκαν δι απαγχονισμού. Ήταν οι πρώτες εκτελέσεις από τις 27 Σεπτεμβρίου και από τότε που η συντηρητική κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε ανέλαβε τα ηνία της χώρας στις 26 Δεκεμβρίου.
Στις 19 Ιανουαρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε ήδη δηλώσει σε συνέντευξή του ότι δεν προτίθεται να επαναλάβει τη συζήτηση για τη θανατική ποινή, «ένα σύστημα που έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του πληθυσμού».
Η Ιαπωνία δεν είχε προχωρήσει σε καμιά εκτέλεση το 2011, που ήταν η πρώτη χρονιά χωρίς εκτελέσεις από το 1992, καθώς οι υπουργοί Δικαιοσύνης που διαδέχονταν ο ένας τον άλλο δεν υπέγραφαν τη σχετική εντολή. Αλλά το Μάρτιο του 2012 η χώρα ξανάρχισε να εφαρμόζει τη θανατική ποινή εκτελώντας επτά καταδίκους συνολικά πέρσι.
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες βιομηχανικά ανεπτυγμένες δημοκρατίες που εφαρμόζουν την εσχάτη των ποινών, παρά τις διαμαρτυρίες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και οργανώσεων προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μετά τις εκτελέσεις τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ε.Ε. είχε ζητήσει από τις ιαπωνικές αρχές να εξετάσουν την επιβολή ενός μορατόριουμ.