Το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό του Μαρόκου διέσωσε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 424 μετανάστες που προσπαθούσαν να φτάσουν στις ισπανικές ακτές, επιβιβαζόμενοι σε πολυάριθμες αυτοσχέδιες λέμβους, σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή.
Μερικοί από τους μετανάστες, «με επιδεινωμένη την κατάσταση της υγείας τους», έλαβαν τις πρώτες βοήθειες πάνω στα πλοία της μαροκινής ακτοφυλακής, πριν σταλούν πίσω σε διάφορα λιμάνια στο βόρειο τμήμα του Μαρόκου, ανέφερε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται 53 γυναίκες και 16 ανήλικοι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 10.475 άνθρωποι έφτασαν δια θαλάσσης στην Ισπανία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, έναντι 15.075 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μείωση περίπου 30%. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι πέθαναν ή αγνοούνται κατά την ίδια περίοδο.
Στα τέλη Ιουλίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ συνεχάρη το Μαρόκο για τον «ρόλο του ως παγκόσμιο ηγέτη στην μετανάστευση», χαιρετίζοντας τις «προσπάθειες των μαροκινών αρχών» καθώς και εκείνων της Ισπανίας.
Πέρυσι, οι αρχές του Μαρόκου σταμάτησαν περίπου 89.000 «παράνομες απόπειρες μετανάστευσης», συμπεριλαμβανομένων 29.000 στη θάλασσα, που είχαν κυρίως προορισμό την Ισπανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πέρσι ένα πακέτο μέτρων ύψους 140 εκατ. ευρώ για να στηρίξει τις δράσεις του Μαρόκου ενάντια στην παράνομη μετανάστευση, την επιτήρηση των συνόρων, την εξάρθρωση παράνομων δικτύων διακίνησης και για τη βοήθεια των θυμάτων.
Οργανώσεις συχνά καταγγέλλουν εκστρατείες συλλήψεων και αναγκαστικών εκτοπίσεων μεταναστών προς το νότιο τμήμα του Μαρόκου, για την απομάκρυνσή τους από τις ακτές, καθώς και για τις συνθήκες διαβίωσης τους σε καταυλισμούς που βρίσκονται σε επισφαλή κατάσταση.
Εκτός από τους μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, από πέρυσι έχουν πολλαπλασιαστεί οι προσπάθειες νεαρών Μαροκινών να φύγουν από την χώρα με φουσκωτά σκάφη.