Δύο όλμοι έπληξαν ένα προάστιο της Δαμασκού που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 25, όπως έγινε γνωστό σήμερα από ακτιβιστές και από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το πρακτορείο Sana απέδωσε την επίθεση σε «τρομοκράτες», τον όρο που χρησιμοποιεί για να αναφερθεί στους Σύρους αντάρτες που μάχονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μέχρι στιγμής πάντως κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με όλμους που σύμφωνα με το Sana έπληξαν ένα κτίριο της δημαρχίας και ένα σχολείο στο προάστιο Τζαραμάνα όπου κατοικούν κυρίως χριστιανοί και δρούζοι. Η περιοχή αυτή ελέγχεται από το στρατό αλλά περιβάλλεται από άλλες συνοικίες οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών.
Οι αντάρτες γενικά στηρίζουν τις επιθέσεις εναντίον κρατικών αξιωματούχων όμως ορισμένοι δεν βλέπουν θετικά τις επιθέσεις εναντίον πολιτών και κατοικημένων περιοχών. Μία μονάδα τους στη Δαμασκό καταδίκασε την επίθεση στη Τζαραμάνα, χαρακτηρίζοντάς την άδικη.
«Συλλυπούμαστε τα θύματα και τις οικογένειες της Τζαραμάνα. Προσευχόμαστε στον παντοδύναμο Θεό να τους δεχτεί ως μάρτυρες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ταξιαρχία Σάαντ μπιν Αμπάντα αλ Χουντράτζι. “Η ταξιαρχία μας καταδικάζει αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, που δεν έχουν καμία σχέση με το Ισλάμ”, πρόσθεσε.
Στο Χαλέπι, στα βόρεια της χώρας, οι μάχες μεταφέρθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά, εντός του στρατιωτικού αεροδρομίου του Μένεγ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα δίκτυο ακτιβιστών εντός της Συρίας.
«Οι αντάρτες που πολιορκούν το αεροδρόμιο επί μήνες μπήκαν μέσα (σ.σ. στις εγκαταστάσεις του) για πρώτη φορά τα ξημερώματα» δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Πρόσθεσε ότι είναι σε εξέλιξη σφοδρές μάχες και ότι οι αντάρτες “έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κτίρια” στο χώρο του αεροδρομίου.
Την Τρίτη οι αντάρτες είχαν καταλάβει μια σημαντική στρατιωτική θέση έξω από το αεροδρόμιο, γεγονός που τους επέτρεψε να διεισδύσουν στο κτίριο, όμως αρχικά απωθήθηκαν από το στρατό.
Από τις αρχές του έτους οι αντάρτες έχουν στρέψει την προσοχή τους στα αεροδρόμια του Χαλεπιού ώστε να στερήσουν από το καθεστώς το βασικότερο πλεονέκτημά τους. Έβαλαν στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο και τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Τζάρα και του Κουβέιρις στα ανατολικά, του Μένεγ στα βόρεια και του Νάιραμπ στα νότια. Προς το παρόν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους μόνο το αεροδρόμιο της Τζάρα.