Σε διήμερη συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο προχωρούν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ε.Ε.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την έκθεση της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον, που συνδέεται με την πρόταση συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας, η οποία επιτεύχθηκε την Παρασκευή, όπως και για την πρόοδο της Σερβίας στην εναρμόνιση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα μέσω των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν αν η Σερβία εκπλήρωσε τους όρους που καθόρισε το Συμβούλιο της Ε.Ε. το Δεκέμβριο του περασμένου έτους και θα αποφασίσουν αν θα εισηγηθούν, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, να οριστεί τον Ιούνιο ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ε.Ε.
Στους όρους συμπεριλαμβάνεται «ορατή και διαρκής πρόοδος» στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας και συνέχιση των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.
Το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug αναφέρει ότι, με βάση διπλωματικές πηγές και την έκθεση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απόφαση του Συμβουλίου θα είναι θετική και ότι θα δημοσιοποιηθεί το μεσημέρι.
Την απόφαση για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων πρέπει επίσημα να επιβεβαιώσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών – μελών της ΕΕ, που θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 28 Ιουνίου.
«Αν δεν υπάρξουν κάποιες εκπλήξεις, η Σερβία ήδη αυτό το χρόνο θα αρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» δήλωσε στο Tanjug ανώτατη διπλωματική πηγή κράτους – μέλους της ΕΕ.
Αυτό που κάπως ανησυχεί είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, γι’ αυτό στη σύσταση θα ενσωματωθεί ρήτρα ότι η Σερβία έως τον Ιούνιο πρέπει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει στο σύνολό της τη συμφωνία των Βρυξελλών, τόνισε η ίδια πηγή.
Το Συμβούλιο «βλέπει» δύο πιθανά προβλήματα στην υλοποίηση της συμφωνίας, από τα οποία το πρώτο είναι η αντίσταση των ηγετών των Σέρβων του βορείου Κοσόβου, που έχουν διαμηνύσει ότι δεν αποδέχονται το κείμενο των Βρυξελλών.
«Πρέπει να δούμε πώς το Βελιγράδι θα διευθετήσει το θέμα αυτό» ανέφερε και πρόσθεσε ότι εκτός αυτού στις Βρυξέλλες αναμένουν ακόμη ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς να ανακοινώσει αν στηρίζει τη συμφωνία.
Ορισμένες χώρες – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία, σκοπεύουν στο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών να ζητήσουν η σερβική κρατική ηγεσία να διατυπώσει σαφή θέση όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου της δεκαετίας του 1990 και κυρίως τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, πρόσθεσε.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τέτοιο αίτημα, εφ’ όσον γίνει αποδεκτό από τους υπόλοιπους υπουργούς Εξωτερικών δεν θα διατυπωθεί υπό τη μορφή τελεσιγράφου, δηλαδή ως νέος όρος.
Από την άλλη πλευρά, η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι οι διαπραγματεύσεις, όταν αρχίσουν, θα είναι δύσκολες και μακρόχρονες, επειδή οι όροι που θέτει το Συμβούλιο στα νέα μέλη είναι κάθε φορά πιο αυστηροί, αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Στην έκθεση της κ. Άστον, σύμφωνα με το Tanjug, αναφέρεται ότι τα ΜΜΕ στη Σερβία είναι ανεπαρκώς αναλυτικά, προκατειλημμένα και υπόκεινται σε αυτολογοκρισία.
Επιπλέον χαιρετίζονται οι πρόσφατες αλλαγές του ποινικού κώδικα, με τις οποίες αποποινικοποιείται η συκοφαντία, κάτι που εκτιμάται ως «σημαντική πρόοδος» και ως πρόσθετο βήμα εκτιμάται η συγκρότηση επιτροπής που θα πρέπει να ερευνήσει υποθέσεις επιθέσεων σε δημοσιογράφους.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα αποφασίσουν και για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ και αναμένεται η απόφαση να είναι θετική.