Δημοσιονομικό έλλειμμα 5,2% παρέδωσε η κυβέρνηση Χριστόφια σε αυτή του Αναστασιάδη, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου. Με τη λήξη της θητείας του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, το Φεβρουάριο 2008, υπήρχαν δημοσιονομικά πλεονάσματα 0,9%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Χρίστος Πατσαλίδης ενώπιον της τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να διελευκάνει τις συνθήκες, υπό τις οποίες η κυπριακή οικονομία οδηγήθηκε στο σημερινό τραγικό σημείο, η «κατρακύλα» ξεκίνησε επί προεδρίας Χριστόφια, και το πλεόνασμα το 2009 μετατράπηκε σε έλλειμμα 6%, το 2010 το έλλειμμα ήταν 5,3% , το 2011 έφτασε στο 6% και το 2012 διαμορφώθηκε στο 5,2%.
Ο κ. Πατσαλίδης, ο οποίος κλήθηκε στην Επιτροπή ως πρώτος μάρτυρας, υποστήριξε ότι είχαν υποβληθεί πάμπολλες προτάσεις στην κυβέρνηση Χριστόφια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ότι μόνο το 2010 λήφθηκαν μέτρα για περιορισμό των δαπανών.
Για την Τρόικα ο κ. Πατσαλίδης είπε ότι από την πρώτη συνάντηση, το καλοκαίρι του 2012, σχημάτισε την εντύπωση ότι επρόκειτο για «άτεγκτη τεχνοκρατική ομάδα, η οποία διαφοροποιείτο ελάχιστα από τις θέσεις της».
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Λαϊκή Τράπεζα κατέφυγε στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕLA), ανέφερε ότι «το θέμα αυτό επικρέματο ως δαμόκλειος σπάθη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».