«Εκείνοι που στοιχημάτισαν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα επειδή εμείς θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία και θα εκπληρώσουμε τις επανειλημμένες υποσχέσεις του κοινοβουλίου στον λαό και θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς εάν ή όμως», δήλωσε στην πρώτη ομιλία του, έξω από τον αρ. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Αναφερόμενος στις προετοιμασίες για το Brexit, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιταχύνει τις διαδικασίες. «Και τα λιμάνια θα είναι έτοιμα, και οι τράπεζες θα είναι έτοιμες, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα και ο φανταστικός τομέας των τροφίμων και της γεωργίας θα είναι έτοιμος και θα περιμένει να πουλήσει ακόμη περισσότερα, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλον τον κόσμο», τόνισε.
«Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για τη μακρινή πιθανότητα οι Βρυξέλλες να αρνηθούν να διαπραγματευτούν και να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή είναι λογικό να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε.
Ο Τζόνσον είπε ότι μολονότι θα συγκροτήσει «μια θαυμάσια ομάδα από άνδρες και γυναίκες», αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη «για την αλλαγή που θέλω να δω».
Για τη φορολογία, είπε αόριστα ότι θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να παράσχει «πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις σε κεφάλαιο και στην έρευνα».
Μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη
Ο Τζόνσον υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, «μια καλύτερη συμφωνία που θα μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες για το Brexit ενώ θα μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια νέα συναρπαστική εταιρική σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βασισμένη στο ελεύθερο εμπόριο και την αμοιβαία υποστήριξη», όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι θα τα καταφέρει μέσα σε 99 ημέρες. «Αλλά δεν θα περιμένουμε 99 ημέρες επειδή ο βρετανικός λαός βαρέθηκε να περιμένει, έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να λάβουμε αποφάσεις, να δώσουμε μια ισχυρή ηγεσία και να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο», τόνισε.
Ένα από τα θέματα που εμπόδισαν την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι, να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ήταν το «δίχτυ ασφαλείας» για την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop. Ο Τζόνσον, κάνοντας ένα (αμετάφραστο) λογοπαίγνιο με τη λέξη, είπε: «Μην σας νοιάζει το backstop. Ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
Για να υλοποιήσει το Brexit, ο νέος πρωθυπουργός θα διορίσει τον Ντόμινικ Κάμινγκς, το διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης (Vote Leave) σε θέση υψηλόβαθμου συμβούλου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμινγκς, απόφοιτος της Οξφόρδης, γνωστός για το μαχητικό στιλ του, υποστηρίζει ότι το πολιτικό σύστημα στη Βρετανία έχει διαλυθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υπονομεύτηκαν από αξιωματούχους και πολιτικούς που διαστρέβλωσαν τη βούληση του λαού.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ αναμένεται ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ενδεχομένως όμως να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο διπλωμάτης καριέρας Ντέβιντ Φροστ πιθανολογείται ότι θα αναλάβει σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ευρώπης.
Στον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, τον αντίπαλο του Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών, προσφέρθηκε το υπουργείο Άμυνας, όμως εκείνος το απέρριψε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News TV.
Στο πλήθος που περίμενε τον Τζόνσον να μεταβεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για την πρώτη του ομιλία, μετά την εντολή που του έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν και η σύντροφός του, η Κάρι Σίμοντς.
Η 31χρονη Σίμοντς έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους αφότου οι γείτονές της κάλεσαν την αστυνομία, τον περασμένο μήνα, αφού άκουσαν έναν έντονο διαπληκτισμό από το σπίτι της. Ο Τζόνσον, 55 ετών, έχει ζητήσει διαζύγιο από την δεύτερη σύζυγό του και απέφυγε να σχολιάσει αν η σύντροφός του θα μείνει μαζί του στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.