Δύο Τουαρέγκ, που ήταν ύποπτοι για την παροχή υποστήριξης στους τζιχαντιστές στο βόρειο Μαλί, όπου και συνελήφθησαν από τον στρατό τον Φεβρουάριο, πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση στην Μπαμακό, αφού «βασανίστηκαν», καταγγέλλει σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι δύο άνδρες είχαν συλληφθεί μαζί με άλλους πέντε Τουαρέγκ στις 15 Φεβρουαρίου στην Λερέ, στην περιοχή του Τιμπουκτού, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, και κρατούνταν σε τμήμα της χωροφυλακής στην Μπαμακό πριν από την μεταγωγή τους στην κεντρική φυλακή της πόλης, διευκρινίζει η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ανακοίνωσή της.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Μαλί απέφυγε την διεξαγωγή μιας έρευνας για τα βασανιστήρια στα οποία υπεβλήθησαν οι επτά αυτοί άνδρες παίρνει μια ακόμη πιο τραγική τροπή μετά τον θάνατο δύο από αυτούς στην φυλακή”, δήλωσε η Κορίν Ντίφκα, η οποία είναι επιφορτισμένη με θέματα δυτικής Αφρικής στους κόλπους του Παρατηρητηρίου.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συγκέντρωσε η οργάνωση, οι δύο Τουαρέγκ πέθαναν την νύχτα της 6ης προς την 7η Απριλίου λόγω της μεγάλης ζέστης και αναμφίβολα λόγω των τραυμάτων που έφεραν εξαιτίας της κακομεταχείρισής τους.

Οι στρατιώτες του Μαλί κατηγορούνται συχνά για τη διάπραξη ωμοτήτων κατά των κοινοτήτων των Τουαρέγκ και των Αράβων, τους οποίους συχνά τοποθετούν στην ίδια κατηγορία με τους τζιχαντιστές.