Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς με δηλώσεις του χθες από το Μαλί, που επισκέπτεται επίσημα, επισήμανε ότι η γαλλική κυβέρνηση θα εμμείνει στον σχεδιασμό που έχει κάνει να μειώσει τη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη χώρα αυτήν –ενόψει της διενέργειας γενικών εκλογών εκεί μέσα στον Ιούλιο.

Συγχρόνως ο κ. Φαμπιούς κάλεσε τους Τουαρέγκ να καταθέσουν τα όπλα τους, προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα ασφάλειας και βίας την ώρα της εκλογικής διαδικασίας, προσκαλώντας τους ευθέως να μετάσχουν στον εκλογικό αγώνα.

Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών , που επισκέπτεται το Μπαμακό για να ανταλλάξει απόψεις με την προσωρινή κυβέρνηση του Μαλί υπό τον Νταϊκούντ Τραορέ, ανέφερε ότι η μείωση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας του θα ξεκινήσει πριν από το τέλος Απριλίου, παρ’ότι οι ισλαμιστές συνεχίζουν να επιτίθενται στον γεμάτο ερημικές εκτάσεις βόρειο τομέα, ιδίως στην περίμετρο αστικών κέντρων με δυσχερή την προσέγγιση σεαυτά.

Ετσι, το Παρίσι σχεδιάζει εντός του Ιουλίου να διατηρεί στο Μαλί δύναμη δύο χιλιάδων στρατιωτών, διευκρίνισε ο Φαμπιούς στη συνέντευξη τύπου που έδωσε νωρίτερα στο Μπαμακό.

Η δύναμη αυτή έφθασε να συγκροτείται από περίπου τέσσερις χιλιάδες στρατιωτικούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε “βελτιωμένες” τις συνθήκες ασφάλειας που επικρατούν πλέον στην εν λόγω αφρικανική χώρα υπογραμμίζοντας ότι, “το καλύτερο όλων” θα είναι να επιτραπεί η διενέργεια αυτών των εκλογών εντός του μηνός Ιουλίου, όπως το επιθυμεί και η προσωρινή κυβέρνηση στο Μπαμακό.

Τέλη Φεβρουαρίου, η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στο Μαλί, όπου οι ισλαμιστές στο βόρειο τομέα έδειχναν έτοιμοι να πραγματοποιήσουν επιπλέον επιχειρήσεις αυτήν τη φορά, όμως, μέσα στο νότιο Μαλί.

«Κάτι τέτοιο αν πραγματοποιείτο θα απειλούσε τη διεθνή ασφάλεια», έχει ήδη επισημάνει ο γάλλος υπουργός των Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, αυτές τις μέρες το Τιμπουκτού έχει δεχθεί τη δεύτερη μέσα σε περίπου 15 μέρες επίθεση από ένοπλους ισλαμιστές, που σπεύδουν να ανακοινώσουν ότι «με την αποχώρηση των Γάλλων, θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως».

Τον Μάρτιο πέρυσι έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπαμακό μετά από τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιτυχίες των Τουαρέγκ στο βόρειο τομέα.

Αυτές οι επιτυχίες συνδυάστηκαν γρήγορα με την εντονότερη ένοπλη παρουσία, στον ίδιο τομέα, των ισλαμιστών.

Ο τομέας υποδαιρείται στις επαρχίες Γκόα, Τιμπουκτού, Κιντάλ και δεν είναι εύκολα προβλέψιμο πώς μπορεί εκεί να διοργανωθούν άμεσα εκλογές, εκτιμά το Ρόιτερς στη σημερινή ανταπόκρισή του από το Μπαμακό.