Έναν «θρίαμβο επανεπιβεβαίωσης» του «σοσιαλιστικού σχεδίου» του προέδρου Ούγκο Τσάβες αναμένει ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ελία Χάουα, ενώ οι κάτοικοι του Καράκας κατευθύνονται μαζικά προς το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες έτοιμοι να πανηγυρίσουν πιθανή νίκη του.

«Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε θρίαμβος. Είναι ο θρίαμβος της επανεπιβεβαίωσης για την επόμενη δεκαετία, γι’ αυτό που θα κάνουμε τα επόμενα δέκα χρόνια: την οικοδόμηση του σοσιαλισμού», τόνισε ο Χάουα.

Περίπου τέσσερις ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων οι κάτοικοι της Βενεζουέλας εξακολουθούν να αναμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Περίπου 17,6 εκατ. ψηφοφόροι εκλήθησαν να εκλέξουν 165 βουλευτές στις κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της χώρας σύμφωνα τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την αντιπολίτευση, η οποία είχε μποϊκοτάρει τις προηγούμενες εκλογές.

Τα exit polls απαγορεύονται στη Βενεζουέλα και τα πρώτα αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά προτού κλείσουν και τα τελευταία εκλογικά τμήματα, τα οποία παρέμειναν ανοικτά και πέραν της λήξης της ψηφοφορίας για να διευκολύνουν τις ουρές των ψηφοφόρων.

Το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) του Τσάβες αποσκοπεί στο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των δύο τρίτων των εδρών ώστε να εφαρμόσει ανεμπόδιστα το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

Δείτε video