Κατηγορηματικά αρνήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ ότι τάσσεται υπέρ των βίαιων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ενώ κινεζικά κρατικά ΜΜΕ επέρριψαν σε «δυτικούς ιδεολόγους» την ευθύνη για τα βίαια επεισόδια στην άλλοτε βρετανική αποικία, κατηγορώντας τους ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις.
Εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα, έπειτα από διαδήλωση κατά την επέτειο της παράδοσης της κυριαρχίας της πόλης-κράτους στο Πεκίνο το 1997 με βάση τη φόρμουλα «μία χώρα, δύο συστήματα», που παραχωρεί στους πολίτες της ελευθερίες που δεν απολαύουν οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Κίνας, όπως και το δικαίωμα στις διαδηλώσεις.
Τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας ακολούθησαν κινητοποιήσεις που διήρκεσαν εβδομάδες εναντίον ενός σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων από το Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, που οι επικριτές της κυβέρνησης κατήγγειλαν πως θα τερμάτιζε την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της πόλης και θα έδινε το Πεκίνο τη δυνατότητα να προσαγάγει ακτιβιστές ενώπιον των δικαστηρίων στην ηπειρωτική Κίνα, που κατ’ αυτούς ελέγχονται απόλυτα από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το σχέδιο νόμου αποσύρθηκε.
Η Κίνα κλιμάκωσε τον φραστικό πόλεμο με τη Βρετανία για το Χονγκ Κονγκ, ειδικά αφού ο Χαντ προειδοποίησε πως θα υπάρξουν συνέπειες εάν το Πεκίνο αθετήσει τις δεσμεύσεις που έκανε όταν του παραδόθηκε η κυριαρχία της πόλης, ιδίως ότι δεν θα μετέβαλε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες για τουλάχιστον 50 χρόνια, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ κατηγορούν ειδικά το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον, καθώς και άλλες δυτικές κυβερνήσεις, ότι υποκινούν και βοηθούν τους διαδηλωτές.
«Ιδεολόγοι σε δυτικές κυβερνήσεις δεν σταματούν ποτέ τις προσπάθειές τους να εξυφαίνουν ταραχές εναντίον κυβερνήσεων που δεν ταιριάζουν στα γούστα τους, παρότι οι ενέργειές τους προκάλεσαν μιζέρια και χάος στη μια χώρα μετά την άλλη, στη Λατινική Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία», ανέφερε χθες η επίσημη εφημερίδα Ημερησία της Κίνας σε κύριο άρθρο της. «Τώρα δοκιμάζουν το ίδιο κόλπο στην Κίνα», προσέθεσε.
Ο Χαντ —ο οποίος πέραν του ότι παραμένει ΥΠΕΞ της Βρετανίας, είναι ο ένας από τους δύο εναπομείναντες μνηστήρες του πρωθυπουργικού θώκου— σε δηλώσεις του στη δημόσια ραδιοφωνία, το δίκτυο BBC, επανέλαβε ότι καταδικάζει «τη βία» στο Χονγκ Κονγκ.
«Δεν νομίζω ότι εκπλήσσει κανέναν το ότι η Κίνα αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, αλλά χρειάζεται να κατανοήσουν ότι η Βρετανία είναι μια χώρα που τιμά τις διεθνείς δεσμεύσεις της και αυτό που είπα (…) ήταν ότι υπογράψαμε το 1984 μια συμφωνία με διάρκεια 50 χρόνων και περιμένουμε από όλα τα μέρη να την τηρήσουν» επέμεινε.
Ακόμα πιο επιθετικό ήταν δημοσίευμα στην ταμπλόιντ κινεζική εφημερίδα The Global Times —την εκδίδει η Ημερησία του Λαού, όργανο της κεντρικής επιτροπής του κινεζικού ΚΚ— που ανέφερε ότι η βρετανική διπλωματία «θα πληρώσει» για «τη συμπεριφορά» του Χαντ.