«Η λιτότητα δεν τελείωσε ακόμα» δήλωσε η πρωθυπουργός της Σλοβενίας Αλένκα Μπράτουσεκ, επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, ότι η χώρα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες και να επιτύχει το στόχο της δημοσιονομικής της εξυγίανσης, χωρίς να στραφεί σε πακέτο διάσωσης.

Από το βήμα της σλοβενικής Βουλής, η κ. Μπράτουσεκ υπογράμμισε ότι η Σλοβενία δεν χρειάζεται διεθνή βοήθεια, καθώς, όπως είπε, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της.

Τόνισε δε ότι οποιαδήποτε σύγκριση με την Κύπρο είναι μη αναγκαία και ανεπίτρεπτη και σημείωσε ότι οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπράτουσεκ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα θετικά μέτρα που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων της «κακής τράπεζας» και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η αναδιάρθρωση των τραπεζών και η σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, είπε η πρωθυπουργός.

Η κ. Μπράτουσεκ επισήμανε ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά επτά μονάδες και ανήλθε στο 54% του ΑΕΠ πέρυσι και στόχος της κυβέρνησης είναι να στραφεί στην υλοποίηση μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.