Ο ιδρυτής του Facebook και διευθύνων σύμβουλός της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ στράφηκε εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, δηλώνοντας πως η απουσία απάντησής της, στην ξένη πολιτική χειραγώγηση μέσω του ιστοτόπου του το 2016 επέτρεψε να προκληθεί η χιονοστιβάδα παρόμοιων εκστρατειών που παρατηρούνται από τότε. Τόνισε δε, πως η εταιρεία από μόνη της δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ο νεαρός επικεφαλής του Facebook, ο οποίος έχει δεχθεί σωρεία επικρίσεων, σύμφωνα με τις οποίες υποτίμησε τις εκστρατείες χειραγώγησης της αμερικανικής κοινής γνώμης στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, και ο οποίος αντιμετωπίζει έκτοτε σχεδόν συνέχεια παρόμοιες ενέργειες, κάλεσε για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να προβούν σε μια περαιτέρω ρύθμιση των προσωπικών δεδομένων, των πολιτικών διαφημίσεων, των ξένων αναμείξεων στις εκλογές κλπ.
Ωστόσο αυτήν την φορά προχώρησε κι άλλο, κατηγορώντας παράλληλα τις αμερικανικές αρχές ότι ευθύνονται εν μέρει για την σημερινή κατάσταση, κατά την οποία πολλαπλασιάζονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου οι ενορχηστρωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης από διάφορες χώρες, ξεκινώντας, σύμφωνα με το Facebook και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, από τη Ρωσία, κάτι το οποίο εξακολουθεί να διαψεύδει η Μόσχα.
«Εμείς δεν διαθέτουμε τα μέσα για να σταματήσουμε (τις ενέργειες της) ρωσικής κυβέρνησης» , αντιθέτως «η δική μας κυβέρνηση διαθέτει τα εργαλεία να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία, όχι εμείς», επιχειρηματολόγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Άσπεν στο Κολοράντο.
«Μπορούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υπερασπιστούμε (το Διαδίκτυο), αλλά η κυβέρνησή μας είναι αυτή που διαθέτει τα εργαλεία να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία», επέμεινε.
«Ένα από τα σφάλματα που με ανησυχούν είναι ότι μετά το 2016, η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο για να ανταποκριθεί. Το σήμα που έστειλε στον κόσμο ήταν ότι είναι οκ, ο δρόμος είναι ανοιχτός, οι χώρες μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους και οι επιχειρήσεις μας θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα πράγματα, αλλά ουσιαστικά η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα σπεύσει να σώσει την κατάσταση» , σημείωσε επίσης ο Ζάκερμπεργκ.
«Έκτοτε είδαμε να αυξάνονται αυτού του είδους οι δραστηριότητες που προέρχονται από το Ιράν ή άλλες χώρες, συνέχισε, παρατηρώντας ότι η ασφάλεια του δικτύου του στοιχίζει, δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».
«Ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα το σπουδαίο μόνοι μας για να αποτρέψουμε τις χώρες (από το να το κάνουν αυτό). Αυτό είναι κάτι που εναπόκειται σε λίγο ανώτερα επίπεδα» , κατέληξε ο Ζάκερμπεργκ.