Έντονη ανησυχία διακατέχει την παγκόσμια οικονομία για την απρόβλεπτη τροπή που έλαβε η κρίση της κυπριακής οικονομίας με την απόρριψη της πρότασης για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων από το Κοινοβούλιο, αναφέρει ο αυστραλιανός τύπος.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο καλύπτονται εκτενώς από την αυστραλιανή ειδησεογραφία παρά το γεγονός ότι υπήρξαν και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με τη Τζούλια Γκίλαρντ να διατηρείται στην πρωθυπουργία.
Σε ανάλυση στην εφημερίδα The Australian Financial Review διερευνώνται τα αίτια της εκδήλωσης της κρίσης στην Κύπρο ως «προϊόν, πρωτίστως, του ελλείμματος πολιτικής αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του χάσματος ανάμεσα στον ευρωπαϊκό βορρά και τον ευρωπαϊκό νότο». Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι «οι ηγέτες της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας, για παράδειγμα, λάμβαναν την εντολή από το εκλογικό σώμα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας προς ασθενέστερη οικονομικά χώρα της ΕΕ ήταν η εφαρμογή αυστηρότατων κυρώσεων».
Εξάλλου, σχολιάζεται ότι «από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης βρίθουν από ρεπορτάζ και άρθρα σχετικά με τη διαφθορά, τη ραστώνη και τη φοροδιαφυγή στον ευρωπαϊκό νότο, με υποτιμητικό και καθ όλα άδικο τρόπο». Ειδικά η Κύπρος προβάλλεται ως «φορολογικός παράδεισος, τόπος ‘ξεπλύματος’ βρώμικου χρήματος προερχόμενου από τη Ρωσία», ενώ υπενθυμίζεται η «απροθυμία» και μάλιστα η «δυσθυμία», με την οποία έγινε δεκτή η χώρα στην Ένωση το 2004, «εξαιτίας της διχοτόμησης και υπό τις ισχυρές πιέσεις της Ελλάδας με την απειλή άσκησης βέτο στην ένταξη των υπόλοιπων υποψηφίων χωρών-μελών».
Καθίσταται, πλέον «οφθαλμοφανές», σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ότι η «έλλειψη σύγκλισης, εμπιστοσύνης και πολιτικής κουλτούρας αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες με την έλλειψη οικονομικής σύγκλισης στην ΕΕ, πραγματικότητα η οποία αποδεικνύεται περίτρανα με την εκδήλωση της κρίσης της κυπριακής οικονομίας».
Σε άρθρο της εφημερίδας The Sydney Morning Herald, υπογραμμίζεται ότι, συνέπεια της εν λόγω κατάστασης είναι η «πτώση των δεικτών στα παγκόσμια χρηματιστήρια», καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ και οι υπουργοί οικονομικών «απεκδύονται κάθε ευθύνης, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει και η ίδια η Κύπρος να συνεισφέρει στη διάσωση της οικονομίας της ευρίσκοντας με κάποιο τρόπο το ποσό των 5,8δις ευρώ».
Παράλληλα, τονίζεται ότι τα αίτια, της «εκδήλωση της παρούσας κρίσης, που απειλεί εκ νέου την ευρωζώνη με κατάρρευση, εδράζονται στο έλλειμμα ύψους 127% του ΑΕΠ, προϊόν της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομική κρίση, στον υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα, στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταθέσεων προέρχονται από το εξωτερικό αλλά και στις υψηλές προσδοκίες, μάλλον φρούδες ελπίδες, άμεσης αποκόμισης οφελών από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου».
Εντούτοις, υποστηρίζεται σε ανάλυση στην ίδια εφημερίδα ότι, από γεωπολιτικής άποψης, ήταν «ουτοπικές οι φιλοδοξίες να καταστεί η Κύπρος το Κατάρ της ανατολικής Μεσογείου έως το 2020 […] καθώς οι διαδικασίες ανάθεσης των εργασιών μελετών και εξόρυξης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων δημιούργησαν εντάσεις για θέματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ και συνακόλουθα με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία». Και όταν «συνυπάρχουν ταυτόχρονα δημοσιονομική κρίση και προοπτική εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων, τότε δεν αργεί να προστεθεί και η στρατιωτική διάσταση στην εξίσωση, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι η συνεργασία με το Ισραήλ για μεταφορά φυσικού αερίου στη δυτική Μεσόγειο, θα απελευθέρωνε την Ευρώπη από την ενεργειακή εξάρτησή από την πολιτικά ασταθή Ρωσία, συνεργασία την οποία προέτασσε η ΕΕ και η οποία, απ’ ότι διαφαίνεται, δε θα υλοποιηθεί».
Μια τέτοια συνεργασία, προσθέτει το άρθρο θα «επεκτεινόταν και στον στρατιωτικό τομέα, ευνοώντας την αξιοποίηση των κυπριακών στρατιωτικών βάσεων για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση και για την παρακολούθηση των επικοινωνιών στην κρίσιμη και ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής». Οι τελευταίες εξελίξεις όμως οδηγούν «σε μεγαλύτερη συνεργασία με τη Ρωσία και απομάκρυνση από τις προτεραιότητες της ΕΕ».
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr