Ο νέος γύρος του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας έληξε χωρίς συμφωνία, αν και κοινή εντύπωση του πρωθυπουργού της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, του πρωθυπουργού του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και της ύπατης εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον ήταν ότι επιτεύχθηκε πρόοδος και ότι με αισιοδοξία μπορεί να αναμένεται η συνέχιση των συνομιλιών στις 2 Απριλίου.
Το Βελιγράδι και η Πρίστινα είναι κοντά σε λύση, εκτίμησε η Κάθριν Άστον, μετά τη λήξη του έβδομου γύρου του διαλόγου των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι που διεξήχθη χθες στις Βρυξέλλες, αλλά κανένας από τους συμμετέχοντες δεν διευκρίνισε σε ποια στοιχεία του διαλόγου επιτεύχθηκε πρόοδος.
Η κ. Άστον, μετά τις συνομιλίες που διήρκεσαν 12 ώρες, εξήρε την εποικοδομητική στάση των κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι επισημαίνοντας ότι οι δύο πλευρές πρέπει πριν από την πιθανή συμφωνία να διεξάγουν τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει αν οι δύο πλευρές είναι κοντά ή μακριά από συμφωνία για το βόρειο Κόσοβο. «Όσο περνάει ο καιρός, η αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης θα μπορούσε να αυξάνει ολοένα και περισσότερο» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς στην πρώτη κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Θάτσι και την κ. Άστον.
Η Σερβία, όπως υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς, επιθυμεί συμφωνία για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής και την ευημερία των πολιτών, αλλά όχι λόγω του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ.
«Είμαστε υπέρ μιας συνολικής και μακρόχρονης λύσης και για να υπάρξει μία τέτοια λύση πρέπει να καταβάλουμε πολλή προσπάθεια και να σεβαστούμε τα νόμιμα συμφέροντα των δύο πλευρών. Δεν μπορώ να πω αν είμαστε κοντά, ή μακριά από συμφωνία, επειδή κάθε λεπτό η άποψη για το πού βρισκόμαστε αλλάζει» ανέφερε.
Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η πρώτη κοινή συνέντευξη Τύπου διοργανώθηκε με δική του πρωτοβουλία, ώστε οι δύο πλευρές να μην έχουν διαφορετικές εκδοχές για τις συνομιλίες ή να μην αποκρύψουν κάτι από τους πολίτες.
Μέχρι στιγμής, στο διάλογο έχει οικοδομηθεί τέτοια σχέση, ώστε να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες και να επιλύονται θέματα που κανένας μέχρι τώρα δεν προσπάθησε να διευθετήσει, επεσήμανε.
«Η Σερβία δεν θέλει να κερδίσει χρόνο, δεν επιθυμεί να παίξει οποιοδήποτε παιχνίδι ούτε με την ΕΕ, ούτε με τους εκπροσώπους της Πρίστινας. Εμείς χρόνο δεν έχουμε, όχι λόγω της ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά επειδή πρέπει να επιλύσουμε προβλήματα για να μπορεί ο λαός και το κράτος να ζουν όπως όλος ο κανονικός κόσμος» εξήγησε.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία επίλυσης του προβλήματος του Κοσόβου, οι συμμετέχοντες στο διάλογο δεν είναι αντιμέτωποι με τελεσίγραφα, αλλά ενθαρρύνονται οι ίδιοι να έρθουν σε συμβιβασμό, κάτι που, όπως τόνισε, δεν είναι εύκολο, επειδή οι άνθρωποι στα Βαλκάνια δεν έχουν τάση προς το συμβιβασμό.
Πρόοδο σε συγκεκριμένα ζητήματα επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, ο οποίος επίσης δεν μπόρεσε να εκτιμήσει αν οι δύο πλευρές είναι κοντά ή μακριά από τη λύση, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Θάτσι χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές και τόνισε πως αναζητείται λύση, ώστε το βόρειο Κόσοβο να ενσωματωθεί και οι σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας να εξομαλυνθούν. «Η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό πνεύμα. Επιβεβαιώνω ότι υπήρξε πρόοδος σε συγκεκριμένα ζητήματα. Οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αναμένω στο τέλος να υπάρξει λύση για την εξομάλυνση της κατάστασης, κυρίως στη βόρεια Μιτρόβιτσα» είπε.
Ο κ. Θάτσι σημείωσε ότι οι δύο πλευρές πέρασαν έναν αιώνα έχθρας και συγκρούσεων, αλλά τώρα υπάρχει η ελπίδα να ανοίξει νέο κεφάλαιο και το μέλλον να χαρακτηρίζεται από σχέσεις καλής γειτονίας. Η πρόοδος που συντελέστηκε τους τελευταίους έξι μήνες του διαλόγου νωρίτερα θα ήταν αδιανόητη, είπε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου.
Στο χθεσινό, έβδομο γύρο του διαλόγου διεξήχθησαν αρκετές τριμερείς και διμερείς συναντήσεις, πρακτική που δεν είχε ακολουθηθεί έως τώρα.
Πριν από την έναρξη του διαλόγου, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ δήλωσε ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία στο διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας υπό τον όρο «οι δύο πλευρές να είναι εποικοδομητικές και να επικεντρωθούν στο μέλλον των λαών τους».