Τη βασική υποχρέωση του Αφγανιστάν να διοργανώσει «αξιόπιστες» εκλογές προκειμένου να διατηρηθεί η διεθνής υποστήριξη και βοήθεια μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων του ΝΑΤΟ το 2014 τόνισαν σήμερα ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ κατά τη συζήτηση στο Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού για το Αφγανιστάν.

«Μία αξιόπιστη και χωρίς αποκλεισμούς αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές είναι θεμελιώδους (σημασίας) για να εξασφαλισθεί το μέλλον της χώρας και να διατηρηθεί η διεθνής βοήθεια» προς το Αφγανιστάν, υπογράμμισε η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις κατά τη συζήτηση στο ΣΑ του Οργανισμού για το Αφγανιστάν.

«Οι εκλογές θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα είναι αποδεκτό ως νόμιμο από τον αφγανικό λαό. Είναι σημαντικό να διορισθούν αξιοσέβαστοι κι επαγγελματίες πολιτικοί για να διοικήσουν τα εκλογικά όργανα», πρόσθεσε η ίδια.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ενώπιον του ΣΑ κάλεσε να υπάρξει «ευρεία συμμετοχή και αξιόπιστη διαδικασία» για τις αφγανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Απριλίου 2014 και τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Παράλληλα, ο Αϊμάλ Φάιζι, εκπρόσωπος του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι, δήλωσε πως έπειτα από ένδεκα χρόνια ο πόλεμος στη χώρα του είναι «άσκοπος» και «παράλογος», απαντώντας στις παρατηρήσεις του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος είχε δηλώσεις ότι η Καμπούλ οφείλει να αναγνωρίσει τις θυσίες που έχουν κάνει γι’ αυτήν οι άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Καρζάι υπογράμμισε πως ο λαός του Αφγανιστάν «ρωτά το ΝΑΤΟ να καθορίσει τον σκοπό και τον στόχο του ούτως αποκαλούμενου πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

«Επίσης αναρωτιούνται γιατί μετά μία δεκαετία, ο πόλεμος τούτος απέτυχε να επιτύχει τους προκαθορισμένους στόχους του, αλλά αντίθετα έχει καταλήξει στην απώλεια χιλιάδων αθώων ζωών και στην καταστροφή των κατοικιών τους», πρόσθεσε ο Φάιζι.

«Αφού είναι γνωστό σε όλους πως τα κρησφύγετα των τρομοκρατών βρίσκονται εκτός του Αφγανιστάν γιατί ο πόλεμος αυτός συνεχίζεται μέσα στα σπίτια και τα χωριά μας. Συνεπώς, ο Αφγανικός λαός θεωρεί άσκοπο τον πόλεμο αυτό και παράλογο να συνεχίζεται», κατέληξε ο ίδιος.

Μετά τον Φεβρουάριο του 2014 πάνω από 34.000 Αμερικανοί στρατιώτες πρόκειται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, με την Καμπούλ να αναλαμβάνει σταδιακά όλο και περισσότερο έλεγχο της ασφάλειας στις περιοχές που πρόκειται να εκκενωθούν από τα δυτικά στρατεύματα. Έως τα τέλη του έτους, οι Αφγανοί ενδέχεται να μπορούν να εγγυώνται την ασφάλεια στο 90% του εδάφους της χώρας.