Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το προεδρικό διάταγμα για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στη Βουλγαρία ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Ataka. Ανήγγειλε μάλιστα ότι θα ζητήσει από το Συνήγορο του Πολίτη να προσφύγει κατά του διατάγματος στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο κ. Σιντέροφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σόφια είπε ότι ενημέρωσε το Συνήγορο του Πολίτη Κονσταντίν Πέντσεφ για το ζήτημα, ο οποίος πρέπει να απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο αρχηγός του Ataka δήλωσε ότι το διάταγμα για το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι αντισυνταγματικό, επειδή μόνον η Βουλή έχει την εξουσιοδότηση για δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση.
«Ο Ρόσεν Πλεβνέλιεφ παραβίασε το Σύνταγμα. Δεν υπάρχει νόμος που του επιτρέπει να κάνει δομικές αλλαγές. Δημιούργησε υπουργείο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και όρισε τρεις αναπληρωτές πρωθυπουργούς κι αυτό συνεπάγεται παραβίαση του Συντάγματος. Επιπλέον παραβίασε το νόμο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που ορίζει ότι οι αρμοδιότητες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης υπάγονται στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών» δήλωσε ο κ. Σιντέροφ.
«Ο πρόεδρος έπρεπε να διατηρήσει την υπάρχουσα σύνθεση της κυβέρνησης» ανέφερε ο πρόεδρος του Ataka και πρόσθεσε ότι «το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να ανατρέψει το προεδρικό διάταγμα και συνεπώς και το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλγαρικής Βουλής».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο της προεδρίας της Βουλγαρίας ως απάντηση στις δηλώσεις του κ. Σιντέροφ αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Ρόσεν Πλεβνέλιεφ συγκρότησε υπηρεσιακή κυβέρνηση σύμφωνα με το Σύνταγμα και την πρακτική του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
«Σύμφωνα με την ερμηνευτική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 1992, ο πρόεδρος επιτρέπεται να αλλάξει τη δομή της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ο υπουργός αρμόδιος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είναι άνευ χαρτοφυλακίου, άρα δεν πρόκειται για δομική αλλαγή» τονίζεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον αναφέρεται ότι ο διορισμός τριών αναπληρωτών πρωθυπουργός είναι σε συμφωνία με το Σύνταγμα. Ο βασικός νόμος προβλέπει τουλάχιστον δύο αναπληρωτές πρωθυπουργούς και είναι εντός των εξουσιών του αρχηγού του κράτους να ορίζει τρίτο αναπληρωτή πρωθυπουργό, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.