Δεν προχώρησε η ιδέα ενός «αριστερού εκλογικού εγχειρήματος», καθώς, προς το παρόν, δεν είναι αρκετά ισχυρό ένα δίκτυο για την οργάνωση σε παναυστριακό επίπεδο μιας αριστερής εκλογικής εναλλακτικής επιλογής, δήλωσε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Αυστρίας, Μίρκο Μέσνερ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την απόφαση των οργάνων του κόμματος για αυτόνομη κάθοδο του ΚΚ στις επόμενες αυστριακές βουλευτικές εκλογές, την 29η Σεπτεμβρίου, με στόχο να αποτελέσει την «αναγκαία κοινωνική εναλλακτική επιλογή» απέναντι στην «αντικοινωνική πολιτική λιτότητας».

Όπως σημείωσε, ήδη από το περασμένο φθινόπωρο το αυστριακό ΚΚ διερευνά τις δυνατότητες για μια «αριστερή εκλογική πλατφόρμα», όμως τελικά οι προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν, παρά το γεγονός ότι διατυπώνεται συμπάθεια για μια «νέα, ευρεία, κοινωνική εναλλακτική επιλογή» και υπήρξε το σχετικό ενδιαφέρον από κάποιες «προσωπικότητες».

Σύμφωνα με τον κ. Μέσνερ, το κόμμα του προτίθεται να έχει στα ψηφοδέλτιά του μερικούς νέους, υπερκομματικούς υποψήφιους, παραμένοντας ανοικτό και για άλλους, με στόχο να ασκήσει «σκληρή αντιπολίτευση από αριστερά», καθώς, όπως είπε, στην αυστριακή Βουλή κυριαρχεί στα κοινωνικά θέματα μια «νεοφιλελεύθερη ομοψυχία».

Θεωρεί δε εφικτή την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή και σε αυτό συνομολογούν τόσο η είσοδός του στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης Λιντς, όσο και η εκπροσώπησή του, μετά τις δημοτικές εκλογές του 2010, σε τρεις τομείς στην πρωτεύουσα Βιέννη και προπάντων βέβαια, το «πρωτοφανές» ποσοστό του 20,1%, στις πιο πρόσφατες δημοτικές εκλογές στο Γκρατς.

Σε μια χώρα όπου το ίδιο ουδέποτε κατέγραψε αξιοσημείωτα εκλογικά αποτελέσματα και στην οποία ήταν πάντα έντονα αισθητός ο αντικομμουνισμός, το αυστριακό ΚΚ κατήγαγε στις 25 Νοεμβρίου 2012 μια εντυπωσιακή νίκη στις δημοτικές εκλογές στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αυστρίας, το Γκρατς, αποσπώντας με ποσοστό 20,1% τη δεύτερη θέση, μετά το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Το Γκρατς θεωρείται «προπύργιο» του ΚΚ στην Αυστρία, καθώς με εκείνη τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές κατέγραψε την τρίτη κατά σειρά εκλογική του επιτυχία, με την πρώτη να είναι στις δημοτικές εκλογές το 2003, όταν είχε συγκεντρώσει το πρωτοφανές ποσοστό 20,9% με τον υποψήφιό του, Έρνεστ Κάλτενεγκερ, ο οποίος κατόπιν αναδείχτηκε δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για θέματα κατοικίας. Ως και σήμερα, αποκαλείται από τους κατοίκους της πόλης «ο άγγελος των φτωχών».

Η δεύτερη έκπληξη για το αυστριακό ΚΚ σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2005 στις τοπικές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Στυρίας, του οποίου πρωτεύουσα είναι το Γκρατς, στις οποίες είχε συγκεντρώσει ποσοστό 6,3%.