Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επεξεργάζονται πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, ελπίζοντας ότι θα εγκριθεί, σήμερα το απόγευμα, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
Υψηλόβαθμες πηγές, που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ανέφεραν ότι το πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, εφάπαξ μέτρα αύξησης των εσόδων, σχέδια αποκρατικοποιήσεων και τη μεταρρύθμιση του κυπριακού τραπεζικού τομέα για να διασφαλισθεί ότι η χρηματοδότησή του, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα είναι βιώσιμη.
Οι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι θα προβλέπεται μία αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων και εφάπαξ φορολογία στις τραπεζικές καταθέσεις ή εναλλακτικά ένας φόρος στο εισόδημα από τις καταθέσεις.
Θεωρείται πιθανή η συμβολή της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του προγράμματος με τη χρονική επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη χορηγήσει στην Κύπρο και ενδεχομένως με τη μείωση του επιτοκίου του, σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματούχων.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν μαζί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ το απόγευμα στις Βρυξέλλες, αλλά ακόμη και αν συμφωνήσουν να υπάρξει ένα πρόγραμμα, αυτό δεν θα είναι οριστικό.
Η τρόικα – ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) – δεν έχει παρουσιάσει ακόμη την έκθεση για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου και τις δυνατές λύσεις. Μία πηγή δήλωσε ότι είναι πιθανό αυτό να μη συμβεί ούτε και σήμερα, καθιστώντας αδύνατο οτιδήποτε άλλο από μία πολιτική συμφωνία.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανκ Σόιμπλε υπαινίχθηκε, ωστόσο, χθες ότι αναμένει να υπάρχει η έκθεση της τρόικας στις συζητήσεις που θα γίνουν για τη διάσωση της Κύπρου.
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Μόσχα για διαβουλεύσεις, δήλωσε Κύπριος διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για τη συμμετοχή των Ρώσων στο πρόγραμμα, η οποία θα περιληφθεί στην τελική συμφωνία.
«Δεν μπορώ να κάνω πρόγνωση για το πόσο πολύ θα προχωρήσουν οι υπουργοί. Φυσικά, η ταχύτητα στις διαπραγματεύσεις είναι επιθυμητή, αλλά θα χρειασθεί τόσος χρόνος όσος χρειάζεται μέχρι να λυθούν τα θέματα με ποιότητα, γιατί χρειαζόμαστε μία βιώσιμη λύση», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι η Κύπρος θα χρειαστεί περίπου 17 δισ. ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο ΑΕΠ της – για να εξυγιάνει την οικονομία της. Έως 10 δισ. ευρώ είχαν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και 7 δισ. ευρώ για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της και τη λειτουργία της γενικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε την Τετάρτη ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται σε ένα πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10- 13 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλισθεί ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ δεν θα φθάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο με τη διάσωση.
Το ΔΝΤ προώθησε την άποψη ότι οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες πρέπει να επωμιστούν μέρος του κόστους διάσωσης της μεγαλονήσου, αυτό που ονομάσθηκε ως «bail in». Η προσέγγιση αυτή, ωστόσο, έχει απορριφθεί από την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κάποια μέλη της ΕΚΤ.
Επομένως, παραμένει ασαφές, αν η πρόταση αυτή θα αποτελέσει μέρος του τελικού πακέτου. «Υπάρχει κινητικότητα τώρα. Είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να πετύχουμε μία πολιτική συμφωνία τις πρώτες ώρες του Σαββάτου», δήλωσε μία πηγή που μετέχει στον σχεδιασμό του πλαισίου για μία συμφωνία.
Εάν συμφωνηθεί το πρόγραμμα, θα παρουσιαστεί στο Euro Working Group, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αυτό θα αξιολογήσει, εάν το σχέδιο είναι πολιτικά εφικτό για τα κράτη- μέλη, αν μειώνει σταθερά το χρέος της Κύπρου τα επόμενα χρόνια και διασφαλίζει ότι η διάσωση θα αποπληρωθεί.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στη συνέχεια στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) για να εξετάσουν το πακέτο, σε μία συνεδρίαση που πολλοί αναμένου να κρατήσει μέχρι τις πρωινές ώρες του Σαββάτου.
Υπάρχουν ήδη σχέδια για μία ακόμη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, μόλις ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών έχει επιστρέψει από τη Μόσχα και οι αξιωματούχοι έχουν πιο ακριβή αντίληψη της μορφής της συμφωνίας διάσωσης.