Αυξημένες είναι οι προσδοκίες ότι πλησιάζει η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη σύναψη μιας διεθνούς συμφωνίας δανεισμού της Κύπρου, κάτι το οποίο θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο τέλος της σημερινής ημέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και εκτιμήσεις αναλυτών, ακόμα και αν σήμερα δεν οριστικοποιηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία, θα αναληφθεί πολιτική δέσμευση που θα εξειδικευθεί από τεχνικά κλιμάκια εμπειρογνωμόνων το αμέσως προσεχές διάστημα.
«Δεν φαντάζομαι ότι θα αφήσουμε να περάσει αυτό το Σαββατοκύριακο χωρίς να έχουμε επιλύσει το πρόβλημα της Κύπρου», δήλωσε αργά τη νύχτα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Στη σύνοδο του Eurogroup δεν πρέπει απλώς να φθάσουμε πιο κοντά σε μια λύση για την Κύπρο, αλλά να την επιτύχουμε το απόγευμα, σε ολοκληρωμένη μορφή», είπε ο Γιούνκερ μετά τις χθεσινοβραδινές εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Ωστόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ υποβάθμισε τις προσδοκίες αυτές, λέγοντας ότι «οι ταχείες διαβουλεύσεις είναι επιθυμητές», αλλά είναι επίσης σημαντικό τα εκκρεμή θέματα να «επιλυθούν (. . .) με λογικό τρόπο».
Η Μέρκελ είπε ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πόση πρόοδο θα επιτύχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, η συνεδρίαση των οποίων αναμένεται να αρχίσει στις 18:00 (ώρα Ελλάδας).
Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Κύπρου αποτελούν κλειδί για την διατήρηση της λεπτής ισορροπίας και σταθερότητας την οποία απολαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε αργά χθες βράδυ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.
«Δεν αναλαμβάνουμε κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα αυτές τις ημέρες, αντιμετωπίζουμε δύσκολα θέματα – όπως για παράδειγμα αυτό της Κύπρου – ούτως ώστε να διατηρήσουμε την οικονομική αυτή σταθερότητα στα κράτη-μέλη και σε επίπεδο ευρωζώνης», είπε ο Ρόμπαϊ.
Χθες, ο νέος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι τελικά η Κύπρος ενδέχεται να χρειαστεί όχι 17 δισ. ευρώ – ποσό σχεδόν ίσο με το κυπριακό ΑΕΠ -, αλλά μόλις 10 δισ. ευρώ. «Πολλά μπορούν να ακυρωθούν», είπε ο Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως η Κύπρος πρέπει να είναι σε θέση να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και το χρέος της να είναι βιώσιμο.
Σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια, επισήμανε ο ίδιος, η Λευκωσία θα κληθεί να μειώσει σημαντικά τον τραπεζικό της τομέα και να υιοθετήσει κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Αυτό που κρίνεται, είπε ο Ντάισελμπλουμ, είναι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και το ευρώ. «Δεν θα το θέσουμε σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Έχουν γίνει υποθέσεις για το εάν ένα διεθνές δάνειο για την Κύπρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους της παρόμοια με την περίπτωση της Ελλάδας. Πάντως ο Γιούνκερ απέκλεισε ένα «ανεπεξέργαστο κούρεμα» του κυπριακού χρέους.
Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε χθες ότι η χώρα του θα εκπληρώσει «μέχρι κεραίας» όλους τους όρους οι οποίοι θα τεθούν στο μνημόνιο του δανεισμού της. «Αυτό που ζητάμε δεν είναι μια προνομιακή μεταχείριση, είναι μια δίκαιη μεταχείριση».
Η Γερμανία και η Αυστρία, μεταξύ άλλων, λένε ότι η Κύπρος πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό της τομέα πριν καν τεθεί θέμα δανεισμού. Το Βερολίνο και η Βιέννη έχουν κατηγορήσει τη Λευκωσία ότι αφήνει τις κυπριακές τράπεζες να αποτελούν «ασφαλές καταφύγιο» για ανθρώπους που ξεπλένουν χρήμα και φοροδιαφεύγουν, κατηγορίες που η Λευκωσία απορρίπτει.
«Η Κύπρος είναι πολύ μακριά από αυτό που θεωρώ συνταγματικά αποδεκτό», είπε ο Αυστριακός καγκελάριος νωρίς σήμερα.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές το πακέτο αναμένεται να συμπεριλάβει ένα μίγμα αύξησης φόρων, μέτρων αύξησης των κρατικών εσόδων, αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα.
Είναι πιθανό η Ρωσία να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, παρατείνοντας το χρόνο αποπληρωμής ενός δανείου ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr