Άρση του εμπάργκο όπλων προς τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης ζήτησε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επιλογή υπέρ της οποίας τάχθηκαν και οι Βρετανοί, η οποία όμως εξετάζεται με επιφυλακτικότητα από τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες.
«Επιθυμούμε οι Ευρωπαίοι να άρουν το εμπάργκο. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την εξέγερση, οπότε είμαστε έτοιμοι να φθάσουμε μέχρι εκεί. Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», δήλωσε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Γαλλία θα πρέπει πρώτα να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους της, καθώς η Συρία δεν περιλαμβάνεται επίσημα στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη κυρίως στην «επανεκκίνηση» της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Πιστεύουμε ότι η πολιτική μετάβαση πρέπει να είναι η λύση για τη Συρία», δήλωσε ο Ολάντ. «Αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα λαό να σφαγιάζεται από ένα καθεστώς το οποίο προς το παρόν δεν επιθυμεί μια πολιτική μετάβαση», πρόσθεσε.
Ο γάλλος πρόεδρος και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, που έχουν την ίδια άποψη για ζήτημα αυτό, είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε διπλωματική πηγή.
Το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης προμήθειας όπλων στη Συρία αποτελεί αντικείμενο μεγάλων διαφορών στους κόλπους των 27, με αρκετές χώρες να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας αυξημένης στρατιωτικοποίησης της σύγκρουσης, εις βάρος της αναζήτησης μιας πολιτικής λύσης.
Ο βέλγος σοσιαλιστής πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο τόνισε ότι τα θέματα αυτά είναι «εξαιρετικά πολύπλοκα και δεν θα μπορούσαν να λυθούν με ένα “ναι ή όχι”. Δεν υπάρχει καμία καλή λύση, οπότε πρέπει να επιλέξουμε τη λιγότερο κακή», είπε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.
«Έχουμε ήδη μιλήσει πολύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποφασίστηκε να μην παρέμβουμε, αλλά αν η Γαλλία και η Βρετανία έχουν κάποια νέα επιχειρήματα, θα τα ακούσουμε», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε.
Πάντως ούτε ο κ. Κάμερον ούτε η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έθεσαν δημόσια το θέμα αυτό κατά την άφιξή τους.
Οι 27 αποφάσισαν στο τέλος Φεβρουαρίου να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπάργκο για τα όπλα, για τρεις μήνες, μέχρι την 1η Ιουνίου. Ήραν ωστόσο, τους περιορισμούς στην προμήθεια μη φονικού εξοπλισμού και τη χορήγηση τεχνικής βοήθειας «για να βοηθήσουν την αντιπολίτευση και να προστατεύσουν τους αμάχους».