Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται «να συζητήσει αμέσως στους κόλπους της ΕΕ» την πιθανότητα άρσης του εμπάργκο όπλων για αυτά που προορίζονται για τους Σύρους αντάρτες, μετά τη θέση που έλαβαν η Γαλλία και η Βρετανία προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Τροποποιήσαμε τις ευρωπαϊκές κυρώσεις οι οποίες επιβάλλονται στη Συρία πριν από δύο εβδομάδες (…). Αν σημαντικοί εταίροι της ΕΕ κρίνουν ότι η κατάσταση είναι τώρα διαφορετική και ότι χρειάζεται μια νέα αλλαγή στις κυρώσεις, εμείς προτιθέμεθα προφανώς να το συζητήσουμε αμέσως στους κόλπους της ΕΕ», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι «πιθανό» να συζητηθεί «χωρίς καθυστέρηση» η πιθανότητα να αρθεί το εμπάργκο όπλων για αυτά που προορίζονται για τους Σύρους αντάρτες αν ένα από τα 27 κράτη μέλη το επιθυμεί, μετά τις δηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση της γαλλικής κυβέρνησης.

Παράλληλα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) ανακοίνωσε σήμερα ότι η ισορροπία δυνάμεων στην Συρία θα γείρει μάλλον υπέρ των ανταρτών, προειδοποιώντας παράλληλα ότι ένας παρατεταμένος εμφύλιος πόλεμος δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής.

Στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το IISS σημειώνει ότι ο άνεμος έχει γυρίσει κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην σύγκρουση που έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το θάνατο περισσότερων από 70.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων εδώ και δύο χρόνια, και υπογραμμίζει ότι θεωρεί «απίθανη» την προοπτική μιας ξένης στρατιωτικής επέμβασης.

«Είναι πιθανό ότι, λίγο-λίγο, η ισορροπία δυνάμεων θα μεταβληθεί υπέρ των ανταρτών, δεδομένης της αύξησης των δυνατοτήτων τους και της εξωτερικής υποστήριξής τους», αναφέρει το IISS στην έκθεσή του.

«Εκτός και αν κάνει χρήση χημικών όπλων κατά των ανταρτών, με τους κινδύνους που ενέχει αυτό για μια διεθνή επέμβαση, είναι δύσκολο να δούμε πώς ο Άσαντ μπορεί να ανατρέψει αυτήν την τάση», προσθέτει το IISS.

Ωστόσο το ινστιτούτο προειδοποιεί ότι οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος «εξακολουθούν να μπορούν να προκαλέσουν την αποτυχία των ανταρτών, αν αυτοί εγκαταλείψουν την τακτική τους του ανταρτοπόλεμου και προσπαθήσουν να πάρουν αστικές ζώνες».

«Όσο πιθανό είναι να μην κερδίσει ο πρόεδρος Άσαντ, τόσο πιθανό εξακολουθεί να είναι να χάσουν οι αντάρτες», επισημαίνει.

Οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν εξάλλου ότι η απουσία στους κόλπους των ανταρτών μιας ισχυρής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο για μάχες ανάμεσα σε φατρίες στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει την χώρα να βυθιστεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο στον οποίο η κυβέρνηση θα είναι η πιο σημαντική πλευρά ανάμεσα στις άλλες, το οποίο αυξάνει τους κινδύνους αποσταθεροποίησης της περιοχής», καταλήγει.