Το Μουσείο Εβραϊκής Ιστορίας της Πολωνίας, τα επίσημα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν στις 19 Απριλίου, έκανε τα αποκαλυπτήρια του πρώτου του εκθέματος.
Πρόκειται για μια τοιχογραφία η οποία φτάνει στην οροφή με μοναδικές πολύχρωμες αναπαραστάσεις και αποτελεί πιστό αντίγραφο αυτής που υπήρχε σε μια συναγωγή του 18ου αιώνα κι είχε καταστραφεί πλήρως από τους Ναζί και ανακατασκευάστηκε με βάση τα αρχικά της σχέδια.
«Είναι μια ιδιαίτερα ξεχωριστή ημέρα για το μουσείο, καθώς έγινε η εγκατάσταση του πρώτου στοιχείου της έκθεσης και αυτό το έργο είναι πολύ εντυπωσιακό. Είναι ένα σύμβολο χιλίων χρόνων ζωής των Εβραίων της Πολωνίας και των σχέσεών τους με τους Πολωνούς γείτονές τους», είπε η Μπάρμπαρα Κίρσενμπλατ-Γκίμπλετ, υπεύθυνη για τα εκθέματα στο μουσείο.
Το έργο, που παρουσιάστηκε σε δημοσιογράφους, είναι αντίγραφο αυτού της συναγωγής στην πόλη Γκβόντζιεκ (η οποία σήμερα αποτελεί τμήμα της Ουκρανίας) και είχε κατασκευαστεί στις αρχές του 18ου αιώνα. Για την Κίρσενμπλατ-Γκίμπλετ, το έργο αυτό αντιπροσωπεύει το «αποκορύφωμα της δημιουργικότητας των Εβραίων της Πολωνίας».
Στις πολυχρωμίες δεσπόζουν το μπλε και το κόκκινο χρώμα, ενώ αναπαριστώνται ζώα, κάποια μυθολογικά, συνθέσεις φυτών και άνθεων, κ.ά. Για την ανακατασκευή του συνεργάστηκαν 300 καλλιτέχνες από πολλά μέρη στον πλανήτη χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία και τεχνικές.
Τα εκθέματα στο νεότευκτο Μουσείο πρόκειται να στεγάζονται σε αίθουσες συνολικής έκτασης 12.800 τετραγωνικών μέτρων. Είναι κατανεμημένα σε οκτώ θεματικές ενότητες και αυτές, με τη σειρά τους, κατανέμονται στον χρόνο: από την άφιξη των Εβραίων στην Πολωνία μετά τον μαζικό Διωγμό από την Ισπανία, την ακμή της ισραηλιτικής κοινότητας της Πολωνίας, ως τις παραμονές του Β’ Παγκόσμιου πολέμου και το Ολοκαύτωμα.
Μία χωριστή ενότητα αφιερώνεται στην μεταπολεμική παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην Πολωνία.
Το μουσείο θα διαθέτει όταν ανοίξει, μια αίθουσα πολυμέσων για χρήση από 450 επισκέπτες, παιδόπολη, σπουδαστήριο, εστιατόριο και καφετέρια.
Ολοκληρώθηκε χάρη σε ιδιωτικές χορηγίες, γερμανικές δωρεές, κονδύλια που διέθεσαν το πολωνικό δημόσιο, ο δήμος Βαρσοβίας και η ΕΕ. Το κόστος ανέρχεται σε 38,6 εκατ. ευρώ.