Ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές συνομιλίες των 115 καρδιναλίων, οι οποίοι πρόκειται να εκλέξουν το νέο Πάπα. Αύριο το απόγευμα αναμένεται να εισέλθουν στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα όπου θα παραμείνουν —απομονωμένοι από τον έξω κόσμο— στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν υπάρχει ως τώρα κάποιο ξεκάθαρο φαβορί, αλλά δύο υποψήφιοι μοιάζουν να είναι οι επικρατέστεροι: ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα, 72 ετών, που φέρεται να υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ευρωπαίων καρδινάλιων και ο Οντίγιο Πέντρο Σέρερ, 64 ετών, αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο οποίος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αρεστός σε μεγάλο μέρος των υψηλόβαθμων κληρικών στο Βατικανό.
Κανείς εκ των δύο όμως δε συγκεντρώνει εξαρχής την απαραίτητη πλειοψηφία των 77 ψήφων για να εκλεγεί.
Δεν αποκλείεται, κατά συνέπεια, να προσπαθήσουν να επιβληθούν αουτσάιντερ από την Βόρεια ή την Νότια Αμερική -και ακόμη και από την Αφρική.
Σχολιαστές επισημαίνουν ότι υπάρχουν ελπίδες η διαδικασία εκλογής του ποντίφικα να αποδειχθεί σχετικά σύντομη: την Τετάρτη ή την Πέμπτη, λένε, από την καπνοδόχο της Σιστίνα ίσως βγει ο λευκός καπνός που δείχνει ότι η διαδικασία εκλογής ευοδώθηκε.
Μετά την αυριανή μία ψηφοφορία, από μεθαύριο Τετάρτη οι 115 εκλέκτορες θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα και οι καπνός θα βγαίνει δυο φορές, στις 12:00 και στις 18:00 (ώρες Ιταλίας). Μαύρος σε περίπτωση ανεπιτυχούς ψηφοφορίας, άσπρος για να ανακοινωθεί ότι ο νέος Πάπας εξελέγη.
Από τη στιγμή που οι μισοί καρδινάλιοι έχουν επιλεγεί από τον «επίτιμο ποντίφικα» Γιόζεφ Ράτσινγκερ και οι άλλοι μισοί είχαν εκλέξει τον ίδιο τον Βενέδικτο, μπορεί κανείς να εικάσει ότι ο νέος Πάπας δύσκολα θα προχωρήσει σε μεγάλες ανατροπές. Μπορεί παρά ταύτα να προσπαθήσει να δώσει ένα στίγμα «ανανέωσης».
Ο επόμενος επικεφαλής του Βατικανού θα κληθεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως η οικονομική διαφάνεια της τράπεζας του Βατικανού (IOR), η καταπολέμηση της μάστιγας των παιδεραστών κληρικών, η αγαμία των καθολικών ιερέων -που αμφισβητείται όλο και συχνότερα- τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και η δυνατότητα να μπορέσουν οι γυναίκες να χειροτονούνται στο μέλλον ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.